KLISURA VODEĆA TURISTIČKA DESTINACIJA U SRBIJI: Premijerka Brnabić obišla radove na obnovi Ovčar Banje

V. I.

29. 11. 2021. u 15:38

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je u ponedeljak radove na obnovi Ovčar Banje, ali i celog područja Ovčarsko-kablarske klisure, koja je proglašena za predeo izuzetnih odlika.

КЛИСУРА ВОДЕЋА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА У СРБИЈИ: Премијерка Брнабић обишла радове на обнови Овчар Бање

Foto: V. I.

Trenutno se izvode radovi na izgradnji saobraćajnice do vidikovca  na Kablaru, a u centru Ovčar Banje grade se amfiteatar i Prirodnjački centar, pa će samo u ovoj godini biti u putnu i turističku infrastrukturu biti uloženo oko pola mijirade dinara.

Po rečima premijerke Brnabić, klisura će narednih godina postati jedna od vodećih turističkih destinacija u Srbiji, čemu će doprineti i izgradnja auto-puta od Preljine do Požege, što će izmestiti saobraćaj iz ovog zaštićenog područja.

- Auto-put do Požege potpuno će izmestiti saobraćaj, a klisura će biti vraćena ljudima i prirodi. Te dva projekta se rade paralelno. Kad pustimo put do Požege biće prezentovano šta je urađeno u klisuri. Ta dva projeta su povezana kroz efikasan i zajednički rad resoronih ministarstava, lokalne samouprave i svih institucija. Realizovani su projekti od 185 miliona dinara i mnogo toga je završeno - amfiteatar, pristanište na jezeru Međuvršje, Železnička stanica. Budžetiriće se još 500 miliona dinara, biće završen Prirodnjački centar i nabavka ekološkog katamarana. Izgradnja kompletnog puta do vidikovca na Kablaru doprineće još većem broju posetilaca, kao i izgradnja staklenog vidikovca koji će biti jedinstven u Srbiji. Ovo je izuzetan predeo koji želimo da pokažemo Evropi i svetu - kazala je premijerka Ana Brnabić.

Uskoro će, kako je naglasila Brnabićka, biti raspisana javna nabavka za izgradnju RH centra u samoj Ovčar Banji. Za ovaj projekat, odnosno za izgradnju i opremanje opredeljeno je pet miliona evra i „upravo njegova realizacija krucijalana je za razvoj zdravstveni turizam“.

- Za očekivati je da će Ovčar Banja, na 5.000 hektara zaštićenog područja sa svim manastirima biti jedna od najlepših banjskih lečilišta i turističkih atrakcija. Turistima će na raspolaganju biti staza za planinare i alpiniste, potpuno rekonstruisana železnička stanica, novi trg u Ovčar Banji, kao i Prirodnjački muzej. Dosta će se ulagati i u sport i rekreaciju. U narednoj godini, po završetku projekta za kanalizaciju i vodovodnu mrežu, očekujemo četiri miliona za investiciju. I prilazi manastirima će biti uređeni, u toku je izgradnja parkinga ispred manastira Blagoveštenje i samo ta investicija iznosi 14 miliona dinara. Zaočekivati je da će u naredne dve godine preko 55 miliona evra biti uloženo u projekte – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije