NE ODRIČU SE DOČEKA I SKIJANJA: Naši turisti već rezervišu novogodišnje aranžmane u zemlji i inostranstvu

J. Subin

29. 11. 2021. u 09:36

I DOK se dobar deo Evrope "zaključava" i pod velikim su znakom pitanja sve božićne manifestacije i zabave na trgovima, turisti iz Srbije već su počeli sa uplatama i rezervacijama novogodišnjih aranžmana.

НЕ ОДРИЧУ СЕ ДОЧЕКА И СКИЈАЊА: Наши туристи већ резервишу новогодишње аранжмане у земљи и иностранству

Foto Shutterstock

Budimpešta, Istanbul, Atina, Solun, ali i Beč i Prag, neki su od gradova, gde naši građani planiraju da dočekaju 2022. godinu. U turističkim agencijama kažu da je interesovanje dobro, uprkos svim postojećim ograničenjima za ulazak u ove države.

Većina evropskih zemalja našim državljanima traži da su vakcinisani ili imaju negativan PCR test, a one za koje su naši turisti najviše zainteresovani, uglavnom prihvataju sve vakcine. Pitanje je, međutim, otkud toliko interesovanje za Beč ili Prag, gde je trenutno na snazi "zatvaranje", a koje bi po planu trebalo da bude okončano oko katoličkog Božića.

- Prijavljuju se za doček Nove godine i zadovoljni smo - rekli su nam u jednoj beogradskoj turističkoj agenciji. - Uglavnom traže da idu u Istanbul, Budimpeštu, Atinu i Solun. Tu generalno može lako da se otputuje. Prijavljuju se i za Beč i Prag, ali je situacija tamo zaista neizvesna. Prošle godine maltene nismo ni radili, pa nam je sada sve odlično.

Podjednako tražene i domaće destinacije, Foto G. Šljivić

Ima interesovanja za Egipat i daleke destinacije kao što su Maldivi i Zanzibar.

Kako nam je objasnio Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, interesovanje postoji i za zemlje u regionu. Tu se prvenstveno misli na Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru ali i Hrvatsku i Sloveniju, bar kada je reč o skijanju.

- Putnici bi možda išli i u Španiju, ali nemamo direktan let, pa je skup put do tamo - kaže Seničić.

- Sigurnih avionskih aranžmana biće za Egipat, Atinu i Istanbul. Egzotične destinacije se nude tokom cele zime. Nema nekog velikog interesovanja, ali su u ponudi Dubai, Tanzanija... Vlada veliko interesovanje i za domaće destinacije, planine i banje. Sve će zavisiti od odluke Kriznog štaba, ali i od vlasti drugih država, kako će i gde moći da se putuje.

Prema trenutno važećim pravilima naši građani bez ikakvih mera mogu da putuju u Mađarsku i BiH. Za sve ostale države su im potrebne vakcine, da su preležali kovid ili negativan PCR test. Grčka, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija, Egipat, Austrija, Turska, Albanija, Holandija, Češka, Rusija, Španija neke su od zemalja koje traže PCR ili vakcinu. Za odlazak u Francusku potrebno je neko od cepiva koje nije kinesko ili rusko. A, da ne bi došlo do vraćanja sa granica, jer se ponekad uslovi menjaju iz dana u dan, najbolje je pre puta pogledati na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Za doček Nove godine u Istanbulu treba izdvojiti oko 120 evra, autobusom, četiri dana, dok cena sa avio-prevozom iznosi oko 385 evra. Aranžman u Budimpešti je oko 150, Moskvi 800, a u Kapadokiji oko 200 evra.

SPREMAMO SE I ZA STRANCE

TURISTIČKA mesta u Srbiji očekuju da će za praznike biti stranih gostiju. Uz to, očekuju da će naši građani biti najbrojniji. Naravno, sve proslave i organizacije zavisiće od epidemiološke situacije. Veruje se da će proslava, bar u hotelima i restoranima biti.

Uz određene mere.

- Teško je napraviti procenu da li će nam i odakle doći strani turisti, ali se nadamo domaćim gostima - rekla nam je Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije.

- Kada su inostrani turisti u pitanju, na prvom mestu je region. Očekujemo da će najviše gostiju biti iz BiH i Crne Gore, a verovatno i iz Slovenije i Severne Makedonije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)