MINISTAR MOMIROVIĆ: Knić dobija modernu kanalizaciju i postrojenja za preradu otpadnih voda

Novosti onlajn

26. 11. 2021. u 13:20

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je sa Srećkom Ilićem, predsednikom opštine Knić, prisustvovao otvaranju radova na izgradnji 35 kilometara nove kanalizacione mreže u ovoj opštini, koja će dobiti i pet novih postrojenja za preradu otpadnih voda.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Кнић добија модерну канализацију и постројења за прераду отпадних вода

Foto: Novosti

- Nastavljamo velike investicije u komunalnu infrastrukturu i ekološke projekte. Izgradićemo 35 kilometara kanalizacione infrastrukture u opštini Knić koja u ovom trenutku ima svega 1500 metara kanalizacione mreže. I pored toga što ima jedno od najlepših jezera u Srbiji, ova opština nema nijedno postrojenje za preradu otpadnih voda. Ovaj projekat će realno doprineti povećanju kvaliteta života ljudi. Prvi put nakon pedeset godina pokrećemo jedan ovakav projekat, a mi danas imamo u Beogradu pedeset zgubidana koji protestuju i zalažu se za neke apstraktne pojmove, a mi ulažemo stotine miliona evra kako bismo našu prirodu i naše reke ostavili čiste - rekao je ministar Momirović. On je naglasio da je projekat "Čista Srbija" pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.   

- Mi moramo da sprovedemo ove projekte i izgradimo postrojenja za preradu otpadnih voda u Kniću i u 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiji u narednih četiri ili pet godina. To nije politička priča, tu nema mesta za politikanstvo – mi moramo da očistimo našu zemlju za našu decu - naglasio je ministar Momirović.   

Predsednik opštine Knić Srećko Ilić je naglasio da je ovo istorijski trenutak za ovu opštinu, jer je potpisan najveći ugovor za investiranje u infrastrukturu u njenoj istoriji.   

- Na teritoriji opštine Knić se nalazi Gružansko jezero, kao najveće jezero u centralnom delu Srbije ono snabdeva grad Kragujevac i okolinu pijaćom vodom. Paradoks je da u slivnom području jezera nije postojao nijedan sistem za prečišćavanje otpadnih voda i kroz ovu investiciju i projekat ćemo zaštiti Gružansko jezero - rekao je Ilić.   

Povodom Dana opštine Knić na svečanoj sednici Skupštine opštine u Domu kulture, ministru Tomislavu Momiroviću uručeno je priznanje opštine Knić koje je dobilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za doprinos razvoju ove opštine kroz projekat "Čista Srbija". U okviru ovog projekta biće izgrađeno 35 kilometara kanalizacione mreže i pet postrojenja za preradu otpadnih voda koja će obuhvatiti 6.950 stanovnika. Ukupna vrednost projekta u opštini  Knić je 16.332.074 evra, a komunalnu infrastrukturu će graditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC). 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili