VUČIĆ IZ SOČIJA DONEO PREKO MILIJARDU EVRA: Evo kakve su koristi ugovora koje je predsednik Vučić potpisao

Novosti online

25. 11. 2021. u 19:16

OSTVARENA cena za isporuke Ruskog gasa Srbiji za prvih sest meseci 2022. po ceni od $270/1000m3 predstavlja veliki uspeh za našu zemlju.

ВУЧИЋ ИЗ СОЧИЈА ДОНЕО ПРЕКО МИЛИЈАРДУ ЕВРА: Ево какве су користи уговора које је председник Вучић потписао

Foto: Instagram/Budućnostsrbije

Ovo posebno kad se uzmu u obzir trenutna nestašica ovog energenta u Evropi, tržišne okolnosti na Evropskim berzama gasa, kao i visok stepen fleksibilnosti u povlačenju količina koji je obezbedila naša strana.

Naime, na referentnoj Evropskoj berzi (Roterdamski TTF) za prvih šest meseci 2022. danas su zatvarane trgovačke transakcije po ceni od EUR 68.77/MWh, to jest $812/1000m3. Berze su posebno osetljive na prva tri meseca 2022: na TTF su se za period januar - mart danas zatvarale transakcije na neverovatnih EUR 91.5/MWh, to jest $1080/1000m3. Ovde je važno napomenuti da se ovako iskazane cene odnose na isporuku FIKSNIH količina, u ujednačenom dijagramu isporuke tokom ugovornog perioda.

Nasuprot tome, ugovorenih $270/1000m3 predstavlja vanserijski dobar posao za našu zemlju. Posebno kad se uzme u obzir da Srbija ima visok stepen fleksibilnosti u povlačenju ugovorenih količina - može optimalno da ih dimenzioniše u skladu sa svojim realnim potrebama. Ove će odrediti ukupan enrgetski bilans zemlje u narednim mesecima: obim potražnje za energentima u skladu sa oštrinom zime, ali i stepenom padavina i hidrološkim prilikama. Poznavaoci prilika objašnjavaju da se ovakve opcionalnosti dodatno naplaćuju i do 40% ugovorene cene.

Ekonomska dimenzija ovog uspeha govori sama za sebe. Naša strana je izdejstvovala snabdevanje gasom po ceni koja je čitavih $542/1000m3 ispod tržišne cene. Kada se uzme u obzir da se Srbiji po ovom aranžmanu dozvoljava da povuče cca 2 milijarde metara kubnih, dolazimo do fantastične cifre od bezmalo EUR 1,1 milijarde koja za našu stranu predstavlja uštedu, a za Rusku propuštenu dobit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a