MINISTAR MOMIROVIĆ: Saobraćaj i promet između Srbije i Bugarske ne smeju da trpe negativne posledice zbog gužve na granici

Novosti onlajn

25. 11. 2021. u 15:40

USPOSTAVLjANjE Zelenih koridora neophodno za smanjenje čekanja na srpsko-bugarskoj granici, istakli su danas na bilateralnom sastanku u Dimitrovgradu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Republike Bugarske Hristo Aleksijev.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Саобраћај и промет између Србије и Бугарске не смеју да трпе негативне последице због гужве на граници

Foto: Novosti

Na sastanku ministara razgovarano je o budućoj saradnji Srbije i Bugarske u oblasti transporta, kao i o trenutnim aktivnostima i planovima za unapređenje infrastrukture na železničkom i putnom Koridoru X koji povezuje naše dve države.

Posebno je istaknuta tema uspostavljanja Zelenih koridora na drumskom graničnom prelazu Kalotina-Gradina, u cilju prevazilaženja čekanja na granicama koje, kako resorni ministri ocenjuju - izuzetno negativno utiču ne samo na saobraćaj i transport, već i na povezanost i unapređenje odnosa dveju zemalja. Momirović i Aleksijev su naglasili da je tema poboljšanja kapaciteta graničnih prelaza kako železničkog tako i putnog prelaza između Srbije i Bugarske od najvišeg značaja za obostrani razvoj.

- Mi ulažemo, gradimo i projektujemo više od 1200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, ali kada dođemo do granica susretnemo se s ovim što ste svi imali priliku da vidite: kilometarske kolone pre svega kamionskog saobraćaja. To je nešto što uništava našu ekonomiju, značajno povećava troškove našeg proizvoda i to je ono što pogađa i našu ekonomiju podjednako kao Bugarsku - izjavio je Momirović.

Ministar Momirović je ovom prilikom najavio početak rekonstrukcije pruge od Niša ka Dimitrovgradu, za koju očekuje da će početkom 2024. godine biti potpuno rekonstruisana elektrificirana pruga.

Bugarski ministar Aleksijev istakao je da Bugarska kao EU zemlja podržava Srbiju na njenom evropskom putu, kao i u oblasti razvoja saobraćaja.

- Bugarska je počela sa rekonstrukcijom pruge od Sofije prema granici sa Srbijom i lično sam insistirao da to bude prioritet kada je u pitanju razvoj infrastrukture. Paralelno s razvojem železničke mreže u Bugarskoj ka pravcu Srbije, gradi se i auto-put Evropa od Sofije do graničnog prelaza Kalotina - rekao je Aleksijev.

On je najavio da će Bugarska pomoći Srbiji kako bi se iz evropskih sredstava finansirala pruga od Niša do Dimitrovgrada.

Bilateralnom sastanku između ministara prisustvovao je i direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek koji je istakao zadovoljstvo povodom pribiližavanja završetaka Koridora X, koji će prema njegovim rečima biti od važnosti ne samo za Srbiju i Bugarsku, već čitavu Evropu.

- Važna tema razgovora bila je železnica i njena modernizacija. Kao što znamo podrška za železnicu i modernizaciju te mreže je apsolutno neophodna za ovaj deo Evrope. Ono što radi Srbija u modernizaciji svoje železnice biće od izuzetne važnosti i za Bugarsku - rekao je Zakonjšek.

BONUS VIDEO - NOVOSTI NA MESTU EKSPLOZIJE: Izjave spasilačke ekipe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju