MINISTAR SINIŠA MALI: Najvažnije je da smo sačuvali makroekonomsku stabilnost

Tanjug

15. 11. 2021. u 14:47

POSLEDICE krize kao što je ova sa kovidom najbolje se ublažavaju brzom reakcijom a Srbija je to uspela i uspela je da održi makroekonomsku stabilnost što je za privredu veoma važno, ocenio je ministar finansija Siniša Mali na panelu posle predstavljanja Bele knjige za 2021. godinu Saveta stranih investitora.

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Најважније је да смо сачували макроекономску стабилност

Foto: Instagram/mali_sinisa

On je naglasio da sada postoji potencijalna kriza izazvana inflacijom, koja prema njegovim rečima, ima dva aspekta, pri čemu je jedan, velika količina novca u opticaju, globalno gledano a sa druge su poremećaji u lancima snabdevanja.

- Inflacija će se stabilizovati u drugom kvartalu sledeće godine - istakao je Mali i naveo da država kada jer reč o aktuelnoj krizi u energetici, sluša privredu i građane i da će kao kao što je reagovala na kovid krizu odgvorno i pravovremeno reagovati i sa svakom drugom krizom.

Naglasio je da je veoma važno što je stvoren most poverenja sa privredom i što ona zna da će država pomoći ako bude potrebe.

Govoreći o buddžetu za narednu godinu istakao je da Srbija ne odustaje od svojih ekonomskih ciljeva a jedan od važnijih među njima su velike kapitalne investicije, kao jedan od stubova našeg razvoja.

Naveo je da je predviđeno 486 milijardi dinara iz budžeta za 2022, godinu za kapitalne investicije a njima se, kako je naveo ministar upošljava građevinska industrija i celo okruženje čini attraktivnijim za ulaganja.

Podsetio je da se od sledeće godine minimalna zarada uvećava za 9,4 odsto, da se penzije povećavaju za 5,5 procenata, plate u javnom sektoru u proseku za 7,3 odsto kao i da se nastavlja smanjenje opterećenja na plate na teret poslodavaca.

Mali je najavio i uvođenje novog sistema e fiskalizacije, što će prema njegovim rečima,, zajedno sa uvođenjem e faktura doprineti boljoj borbi protiv sive ekonomije.

- Do danas smo na račune 15.000 firmi uplatili novac za subvencije za nabavku fiskalnih kasa. Uvođenje e fiskalizacije privredu ne košta ništa, a prema podacima Privredne komore Srbije godišnje joj štedi oko 10 miliona evra - rekao je Mali,

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je istakao da je vladavina prava bitna u ovoj oblasti jer je kako je rekao veoma važno da su investicije u skladu sa zakonom I da su čuvane zakonom.

Predsednik Saveta stranih investitora Majkl Mišel je ukazao da nema povratka na stari način poslovanja i da napredne tehnologije treba da postignu puni potencijal.

Prema njegovim rečima regulative Evropske unije je tu, vlade su to prepoznale a privatni sektor treba da pogura inovativnija rešenja na tom planu.

BONUS VIDEO - KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)