MINISTAR MALI U NOVOM SADU: Predstavljen karavan podrške za digitalizaciju poslovanja (FOTO)

Novosti online

12. 11. 2021. u 14:39

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali prisustvovao je danas predstavljanju karavana podrške za digitalizaciju poslovanja na lokalu "Mali biznis u malom prstu" na Trgu slobode u Novom Sadu.

МИНИСТАР МАЛИ У НОВОМ САДУ: Представљен караван подршке за дигитализацију пословања (ФОТО)

Foto: Ministarstvo finansija

Osim ministra Malog, događaju su prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud i direktorka Izvršne kancelarije NALED-a Violeta Jovanović.

Učesnici događaja su obišli i dva mala preduzeća u pešačkoj zoni Novog Sada – knjižaru "English Book" i berbernicu "Berberaj", gde su razgovarali o eFiskalizaciji, eTrgovini, bezgotovinskom plaćanju i drugim važnim temama za privredu i privrednike.

Ministar finansija se zahvalio britanskoj ambasadorki i NALED-u na inicijativi koja je realizovana kroz Digitalni karavan, čime se mikro, malim i srednjim preduzećima ukazuje na značaj digitalizacije, kako bi postali još uspešniji i konkurentniji na tržištu.

Naglasio je da Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srbije realizuju dve veoma važne inicijative – uvođenje novog sistema fiskalizacije i uvođenje elektronskih faktura.  

- Novi sistem fiskalizacije počeo je da se primenjuje od 1. novembra, a prelazni period je do kraja aprila naredne godine. Do sada se prijavilo više od 35.000 obveznika fiskalizacije i očekujem da će se do kraja aprila uspešno prijaviti svi koji treba da postanu deo tog sistema. Ponoviću da je postojeći sistem fiskalizacije iz 2003. godine i da je potpuno zastareo - rekao je on.

Foto: Ministarstvo finansija

Mali je istakao da poreski obveznici neće imati trošak prelaska na novi model fiskalizacije, pošto je država obezbedila sredstva za subvencije u ukupnom iznosu od šest milijardi dinara.

- Država pokriva prelazak na novi model fiskalizacije i to sa po 100 evra po uređaju i još 100 evra za svaki objekat. Subvencije smo već počeli da isplaćujemo na nedeljnom nivou - objasnio je on.

Mali je napomenuo da novi sistem fiskalizacije omogućava bolje poslovanje onima koji posluju u skladu sa zakonom, jer pruža efikasnije mehanizme za borbu protiv nelegalne konkurencije i sive ekonomije.

Osvrnuo se i na uvođenje sistema elektronskih faktura, što je, kako je objasnio, rezultat osluškivanja privrede.

- Najvažniji razlog zbog kojeg uvodimo taj sistem je da se ubrza povraćaj PDV-a. Povraćaj PDV-a će se raditi istog dana, bez čekanja, bez bilo kakvih dodatnih kontrola, što upravo i jeste jedan od najvažnijih zahteva privrede - naveo je on.

Napomenuo je da je Srbija ostvarila veliki uspeh u proteklih 18 meseci, bez obzira na najveću globalnu krizu ikada, izazvanu pandemijom virusa korona.

- Mi smo iz te krize, kada je ekonomija u pitanju, izašli kao pobednici. I to ne govorim samo zbog tri paketa pomoći privredi i građanima za šta je država izdvojila oko osam milijardi evra, već zbog toga što osluškujemo kako bismo videli šta su problemi i nedoumice. Gledamo na koji način možemo da izađemo u susret, da unapredimo poslovanje privrede, kako bi se otvarala nova radna mesta - rekao je on i zaključio da je to način da se obezbede veće stope rasta, od čega zavisi i bolji životni standard građana, odnosno veće plate i penzije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da cilj ovakvih projekata partnerstvo sa vladom i ministarstvima, nevladinim sektorom, kao i ambasadama zainteresovanih da pomognu, kako bi se mikro i mala preduzeća ohrabrila da iskoriste prednosti digitalnog poslovanja, ali i da se bliže upoznaju sa novinama koje se uvode.

- Ponosan sam što Novi Sad u poslednjih  devet godina u pogledu osnaživanja preduzetništva izdvojio  milijardu i 255 miliona dinara. Mislim da smo ubedljivo najviše od svih gradova i opština na teritoriji Srbije pomagali privrednike, pre svega mala i mikro preduzeća, posebno žene preduzetnike u nekoliko komponenti - od novog zapošljavanja, stručne prakse, novih radnih mesta, inovativnih tehnologija, žena u biznisu, do nove opreme - naveo je on.

Direktorka Izvršne kancelarije NALED-a Violeta Jovanović je istakla da će Digitalni karavan do kraja januara obići pet gradova, odnosno da će pored Novog Sada, stići i u Valjevo, Niš, Kragujevac i Kruševac.

- Cilj nam je da u okviru ovog karavana pružimo direktnu stručnu podršku za najmanje 500 privrednika, malih biznisa, vlasnika radnji i preduzetnika, kojima želimo da pomognemo da unaprede i digitalizuju poslovanje. Reč je o konkretnoj podršci, jer će za početak, uz pomoć naših stručnjaka svoje objekte ubaciti na Gugl mape, da bi njihovi biznisi bili vidljivi tržištu i klijentima - rekla je ona i napomenula da je još jedna od bitnijih aktivnosti uvođenje onlajn prodaje, kao i priprema za novi sistem fiskalizacije.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud primetila je da su mali biznisi najmanje vidljivi, ali da su bitni za zdravu privredu i društvo.

- Lepo je što danas pričamo o njima. Kroz našu podršku ovom projektu pomoći ćemo da oni postave svoj biznis na elektronsku mapu, da koriste nove tehnologije i prodaju preko interneta. Republika Srbija radi na izgradnji snažnije ekonomije, želi da bude atraktivna destinacija za investicije, a mi želimo da pomognemo - istakla je ona i dodala da digitalizacija privrede igra važnu ulogu, jer pored efikasnosti, ima potencijal da bude zelenija, što je dobro za kompanije, građane, vladu, kao  i za poslovno okruženje - zaključila je Šan Meklaud.

BONUS VIDEO: VELIKO IZNENAĐENjE NA SAMITU U GLAZGOVU: Pogledajte kako je najavljen predsednik Aleksandar Vučić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri