JOŠ JEDNA POTVRDA DOBRE EKONOMSKE POLITIKE: Ministar Mali - Komisija je podigla prognozu našeg rasta BDP-a

Tanjug

12. 11. 2021. u 14:21

NAJNOVIJA ekonomska prognoza Evropske Komisije, u kojoj se predviđa rast BDP-a Srbije za 6,7 odsto za 2021. godinu, još jedna je potvrda dobre ekonomske politike koju naša zemlja vodi, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

ЈОШ ЈЕДНА ПОТВРДА ДОБРЕ ЕКОНОМСКЕ ПОЛИТИКЕ: Министар Мали - Комисија је подигла прогнозу нашег раста БДП-а

Foto: Tanjug/N.M.

- Ovo je još jedna potvrda dobre ekonomske politike koju vodimo. Komisija je podigla prognozu našeg rasta BDP-a, mi o tome govorimo već mesecima unazad - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, to je sada potvrda da o tome ne govori samo predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić i ministar finansija, već i Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, a sada i Evropska komisija.

- Sve ono što smo uradili poslednjih 18 meseci, kao što je 8 milijardi evra koje smo izdvojili za podršku građanima i privredi, daje rezultate. Ako pogledate pad našeg BDP-a prošle godine od -0,9 odsto, a ove godine da će biti iznad 7 odsto rast, i to u doba krize jasno vam je da je to rezulatat dobre ekonomske politike. Mi ćemo biti po stopi rasta BDP-a prvi, drugi ili treći u Evropi - istakao je Mali.

On je ukazao da, što je veći BDP, to znači da više imamo radnih mesta, kilometara novih puteva, više novca u budžetu, pa možemo da povećamo plate i penzije.

To povećanje sledi već od 1. januara naredne godine, naglasio je ministar finansija.

Evropska komisija je, prema Jesenjoj ekonomskoj prognozi, predvidela rast BDP-a Srbije od 6,7 odsto za 2021. godinu.

U pitanju je značajno poboljšanje u odnosu na Prolećnu prognozu Komisije, koja je za Srbiju predviđala rast od 5,3 odsto za ovu godinu.

S najnovijom prognozom, Srbija ima za 2021. godinu bolje projekcije rasta BDP u odnosu na Evropsku uniju i Evrozonu, za koje je predviđen rast od 5,0 procenata.

BONUS VIDEO: Vučić i Lajen na početku radova na pruzi Niš—Brestovac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024