KRENUO GAS IZ MAĐARSKE: Snabdevanje u Srbiji stabilizovano

Tanjug

01. 11. 2021. u 17:10 >> 17:15

DODATNE količine gasa, koje je Srbija interventno nabavila zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj, krenule su iz Mađarske u 14 sati i u potpunosti je od 16 sati normalizovano snabdevanje gasom u Srbiji, izjavio je za Tanjug generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

КРЕНУО ГАС ИЗ МАЂАРСКЕ: Снабдевање у Србији стабилизовано

Foto: Arhiva

-U skladu sa ranije najavljenim, u 14 časova su potekle dodatne količine gasa iz pravca Mađarske, to su te interventne količine koje smo obezbedili i od 16 časova se može smatrati da su svi parametri sistema na onome što treba da bude i snabdevanje gasom u Srbiji je u potpunosti normalizovano, rekao je Bajatović.

Kazao je da će svih pet miliona kubika gasa koje je Srbija invervetno uvezla iz Mađarske biti isporučeno do šest sati sutra ujutro.

Takođe, Bajatović je rekao da još nema pouzdanih informacija kada će kvar na gasovodu u Bugarskoj biti otklonjen.

-Nije ni do 16 sati nije bio problem ni sa domaćinstvima, niti sa privredom. Mi smo samo zamolili najveće potrošače da u jednom momentu, jer bi nastala velika razlika u parametrima, ako je moguće da svedu svoj rad na tehnološki minimum. Da bi nam omogućili da sačuvamo sištem u što boljem stanju, jer smo tako bili u stanju da vrlo brzo oporavimo parametre sistema, što se sada i pokazalo, rekao je Bajatović.

Zahvalio je svima koji su pomogli Srbijagasu u ovoj situaciji, kako je rekao, u skladu sa zakonom propisanim normama.

-Mi smo obezbedili odgovarajuće količine i za sutra ukoliko to bude trebalo, ako kvar u Bugarskoj ne bude popravljen, naglasio je Bajatović.

U Bugarskoj je rano jutros, nešto posle tri sata, došlo do pucanja cevi u rejonu kompresorske stanice Provadija u Bugaraskoj, zbog čega je prekinuta isporuka gasa ka Rumuniji i ka Srbiji.

-U međuvremenu je pravac prema Rumuniji najvećim delom osposobljen, a što se tiče pravca prema Srbiji, radi se na saniranju pukotine na cevi. To je izazvalo poremećaj u srpskom sistemu zbog nedostatka gasa, rekao je jutros Bajatović u izjavi za Tanjug.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere