POSLOVNA VEZA SRBIJE I SRPSKE: Komercijalna banka iz Banjaluke u vlasništvu banke Poštanske štedionice

B. Ca.

27. 10. 2021. u 21:56

BANKA Poštanska štedionica potpisala je ugovor o kupovini Komercijalne banke iz Banjaluke. Kupovina će biti finalizovana na Banjalučkoj berzi posle dobijanja neophodnih saglasnosti da Poštanska preuzme 100 procenata Komercijalne. Iz domaće banke poručuju da je ovo prvo proširenje Poštanske van granica Srbije, ali da se nadaju da nije i jedino.

ПОСЛОВНА ВЕЗА СРБИЈЕ И СРПСКЕ: Комерцијална банка из Бањалуке у власништву банке Поштанске штедионице

Vuković i Kekić

Dokument o preuzimanju potpisali su predsednik IO Poštanske štedionice Bojan Kekić i predsednik IO Komercijalne banke Beograd Vlastimir Vuković (koja je u vlasništvu NLB banke). Nakon potpisivanja, Kekić je ocenio da je kupovina banjalučke Komercijalne stvaranje "finansijskog auto-puta" između Srbije i Republike Srpske.

Da će do ove transakcije doći, bilo je izvesno početkom prošlog meseca, kada je Štedionica objavila poziv akcionarima za sednicu skupštine 22. septembra, gde je prva tačka dnevnog reda bila upravo - donošenje odluke o sticanju podređenog društva - Komercijalne banke a. d. Banjaluka.

Prema Kekićevim rečima, kao banka stanovništva, Poštanska je prepoznala izuzetan potencijal u ovoj akviziciji. Pripremiće nove usluge koje će preko Komercijalne Banjaluka ponuditi građanima Srpske.

- I sada smo prepoznatljivi po tome što nismo banka koja juri isključivo profit, ali ga se ne odričemo. Cilj nam je da klijenti dobiju dobru i jeftinu uslugu - rekao je Kekić i podsetio da Republika Srpska najveću spoljnoekonomsku razmenu ima sa Srbijom.

Inače, slovenački NLB je krajem prošle godine kupio našu Komercijalnu banku, a sa njom i Komercijalnu banku Banjaluka. Banka Poštanska štedionica je 100 odsto u vlasništvu naše države i ove godine obeležava vek poslovanja. Nedavno je već akvizirala MTS banku.

Cena po kojoj je kupljena Komercijalna banka Banjaluka nije saopštena, jer je to, kako su iz Poštanske rekli, prema ugovoru poslovna tajna.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije