SINIŠA MALI: Rebalans usmeren ka kapitalnim investicijama, podizanju atraktivnosti naše privrede i životnog standarda

Novosti online

26. 10. 2021. u 14:12

MINISTAR finansija Siniša Mali predstavio je danas poslanicima Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu (rebalans), istakavši da je on pozitivan i da je nastao kao rezultat izuzetnih ekonomskih dostignuća u ovoj godini, što je dovelo do 183 milijarde dinara (1,5 milijardi evra) većih prihoda u budžetu u prvih devet meseci ove godine.

СИНИША МАЛИ: Ребаланс усмерен ка капиталним инвестицијама, подизању атрактивности наше привреде и животног стандарда

Foto: Tanjug

- Želeli smo da kroz ovaj rebalans budžeta na pravi način raspodelimo taj novac i usmerimo ga na ono što su prioriteti Vlade Srbije. Rebalans koji je pred vama i njegova struktura ulaganja usmerena je kapitalnim investicijama, podizanju atraktivnosti naše ekonomije i podizanju životnog standarda stanovništva - rekao je Mali poslanicima u parlamentu, navodeći da se takav pristup u planiranju ekonomske politike pokazao ispravnim i uspešnim.

Prema njegovim rečima, nikada veća ulaganja u kapitalne projekte, kao i podrška privredi i građanima, doveli su do toga da će Srbija ove godine imati privredni rast od sedam procenata, što nas, ako se uzme u obzir prošlogodišnji pad privrede od svega -0,9 odsto, svrstava među prve tri najuspešnije ekonomije u Evropi koje su se izborile na ekonomskom i zdravstvenom planu u uslovima pandemije koronavirusa.

- To je rezultat koji nismo mogli u poslednjih nekoliko decenija ni da sanjamo, da ćemo prestići i najrazvijenije zemlje. To je i uspeh svih građana i ja im na tome čestitam - naveo je Siniša Mali.

Ministar je rekao da ćemo ovu godinu, najverovatnije, završiti sa deficitom od svega 4,9 odsto, što je znatno manje od planiranih 6,9 odsto, a da udeo javnog duga u ukupnom BDP-u zemlje neće premašiti 58,2 odsto.

- To je najbolji odgovor onima koji kažu da se Srbija zadužuje. Mi po rebalansu budžeta držimo dug ispod nivoa Mastrihta, što je obećanje koje je dao i predsednik Aleksandar Vučić - rekao je Mali.

Ministar Mali precizirao je, govoreći o ostvarenim prihodima u ovoj godini, da je porez na dohodak veći za 4,5 milijardi dinara od planiranih, prihod od poreza na dobit pravnih lica viši za 43,9 milijardi dinara u odnosu na aprilsku projekciju, porez na dodatu vrednost je veći za 53,7 milijardi, prihodi od carina za 2,5 milijardi a prihodi od akciza za 6,4 milijarde dinara veći od projektovanih.

- Ovi podaci ukazuju da nam se ekonomija oporavlja, mnogo brže od planiranog, da je otporna na krizu i da su paketi podrške prošle ali i ove godine, ukupne vrednosti od 8 milijardi evra, bili opravdani i ciljani na pravi način, kako bi obezbedili makroekonomsku stabilnost, očuvanje radnih mesta i proizvodnih kapaciteta - rekao je Mali.

On je pojasnio da je osnova naše ekonomske politike usmerena ka višim stopama rata zasnovana na nikad većim kapitalnim investicijama, pre svega u građevinsku, ali i ostale industrije.

Rebalansom je, rekao je, za kapitalne investicije izdvojeno na nivou opšte države oko 478 milijardi dinara, odnosno 7,8% BDP.

Prema njegovim rečima ovim rebalansom su obezbeđena dodatna sredstva za izgradnju Moravskog koridora, za deonicu Novi Beograd — Surčin, sredstva za Dunavsku magistralu, za izgradnju obilaznica oko Loznice, Gornjeg Milanovca, Užica i tunel kod Kadinjače…Obezbeđena su i sredstva za početak izgradnje metroa u Beogradu.

Siniša Mali je najavio i za sledeću nedelju potpisivanje ugovora o izgradnji metroa, na kome će prisustvovati. Kako je naveo, plan je da izgradnja prve linije počne do kraja novembra ove godine i to je još dato obećanje građanima koje će biti ispoštovano. 

Ministar je, govoreći o ulaganjima u zdravstvo, istakao da su rebalansom  opredeljena sredstva za izgradnju fabrike vakcina.

- Mi ćemo biti prvi u regionu koji će imati svoju fabriku vakcina. To će nam obezbediti zdravstveni suverenitet jer ćemo sami proizvoditi vakcine, ali i dati priliku da pomažemo drugima ako se za tim ukaže potrebe - naveo je.

Nastavlja se sa ulaganjima u druge zdravstvene objekte.

- Izdvojen je i novac za dalje opremanje Kliničkog centra u Beogradu. Takođe, tu su novi projekti iz oblasti zdravstva, koji su predviđeni ovim rebalansom, kao što su radovi na rekonstrukciji osam domova zdravlja - u Grockoj, na Čukarici, u Gadžinom Hanu, Lapovu, Loznici, Medveđi, Rači i Somboru - naveo je Mali.

Ministar je podsetio da je dodatno obezbeđeno 3,3 milijarde dinara za projekte u ekologiji i naveo da se u budžetu već nalaze projekti za izgradnju kanalizacione mreže i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u brojnim lokalnim samoupravama. 

Rebalansom je predviđeno dodatnih 2,7 milijardi dinara za poljoprivredu, čime predviđena ukupna izdvajanja za tu oblast dostižu 60,3 milijardi dinara. Rebalansom su predviđena i dodatna izdvajanja za sport, za završetak radova na Multifunkcionalnoj dvorani u Košutnjaku. Mali je podsetio da je Srbija organizator Svetskog prvenstva u rvanju i atletici u 2022. godini i Svetskog prvenstva u šahu u martu 2022. godine.

Takođe, izdvojena su i sredstva za finalizaciju sporazuma sa Američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC), što sve treba da rezultira da se na raspolaganju privredi Srbije nađe 400 miliona dolara.

Ministar je najavio i da će se narednih dana pred poslanicima naći i budžet za 2022. godinu.

- U narednim danima braniću i budžet za narednu godinu. Mi ćemo ići sa budžetskim deficitom do tri odsto u 2022. godini. To će nam pomoći da udeo javnog duga u BDP-u bude još manji, odnosno da se spusti sa 58,2 odsto na 55,5 odsto - naveo je Mali.

Ministar se osvrnuo i na uspeh u održavanju životnog standarda stanovništva. Kako je naveo, prosečna plata u avgustu ove godine iznosila je 64.639 dinara, a po projekciji Ministarstva finansija u decembru ove godine imaćemo prosečnu platu od 618 evra.

- Ako se setite obećanja predsednika Aleksandra Vučića kada je rekao da ćemo do kraja 2019. godine imati prosečnu platu od 500 evra malo ko je u to verovao. To obećanje smo ispunili. Kao što smo rekli, iz meseca u mesec prosečne plate u našoj zemlji rastu. Po programu Srbija 2025, mi smo uprkos pandemiji po planu da dostignemo taj cilj da do decembra 2025. godine prosečna plata bude 900 evra a prosečna penzija između 420 i 430 evra - kazao je Mali i dodao da su i rebalans budžeta i celokupna ekonomska politika usmereni su da se podiže životni standard građana Srbije iz meseca u mesec.

On se osvrnuo i na dosadašnja tri paketa pomoći, ukupne vrednosti 8 milijardi evra, zahvaljujući kojima su očuvani proizvodni kapaciteti. U Srbiji, naveo je, nije bilo masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika. Pokazano je koliko je zemlja jaka i koliko su naše finansije jake i stabilne, te da imamo novca da pomognemo našoj privredi.

- Preko 250 fabrika je otvoreno u proteklih nekoliko godina. Kada su strane direktne investicije u pitanju za prvih osam meseci u Srbiju je pristiglo 2,6 milijardi evra bruto stranih investicija, što je za 52 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Srbija je tako pokazala kolika je kredibilna i atraktivna investiciona destinacija u vreme krize - zaključio je Mali.

On je naveo da je rebalansom predviđena i isplata dodatnih 20 evra građanima u decembru, za šta se prijave otvaraju 15.novembra. Građani koji su se prijavili za 30 evra dobijenih u maju za tu pomoć neće trebati da se prijavljuju. Prijave se otvaraju za one koji su od aprila postali punoletni, dobili prebivalište i važeću ličnu kartu. Mogu da se prijave i oni koji se nisu prijavili u maju, a sada žele i ispunjavaju uslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)