SUTRA NOVA SEDNICA SKUPŠTINE: Poslanici o rebalansu budžeta za 2021. godinu

S. B.

25. 10. 2021. u 21:25

SKUPŠTINA Srbije počinje sutra novu sednicu, a prema najavama ministra finansija Siniše Malog, poslanici će raspravljati o rebalansu budžeta za 2021.godinu.

СУТРА НОВА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ: Посланици о ребалансу буџета за 2021. годину

Foto: Tanjug

Ministar je ranije objasnio da se rebalans donosi zbog boljih rezultata za 1,5 milijardi evra za devet meseci i većih izdvajanja za kapitalne projekte, kao i zbog nastavka pomoći građana.

Mali je ocenio da se srpska ekonomija oporavlja od globalne krize izazvane pandemijom brže od očekivanog i da ostvaruje rezultat bolji za 183 milijardi dinara u odnosu na prethodni rebalans u aprilu.

Prema njegovim rečima, ušteđen novac je usmeravan na kapitalne investicije, razvoj ekonomije i poboljšanje životnog standarda.

Rebalansom je smanjena projekcija deficit u odnosu na onaj koji je projektovan u aprilu i biće 4,9 odsto, a udeo javnog duga u BDP-u biće 58,2 odsto.

Do kraja godine očekuje se rast veći od sedam odsto, rekao je Mali, navodeći da je država sve svoje obaveze ispunila i da su plaćene obaveze u dinar i u dan, prema građanima i privredi.

On je dodao da je nivo javnog duga pod kontrolom i da će se nastaviti sa kapitalnim investicijama i podizanjem plata i penzija.

Rebalans je predvideo i novac za početak gradnje metroa u Beogradu, a pripremni radovi na izgradnji bi trebalo da krenu u drugoj polovini novembra.

Nastaviće se sa izgradnjom Moravskog koridora, očekuje se da će do marta sledeće godine biti završen autoput od Pojata do Kruševca, zatim gradiće se put od Požarevca do Golupca…

Obezbeđen je novac za izgradnju Kliničkog centra u Beogradu, fabriku vakcina, planirane saobraćajnice, za kanalizaciju I izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih u više od 60 opština i gradova.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o Zaštitniku građana, zatim izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama, izmene i dopune Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, izmene i dopune Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Pametna brojila) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Šeik Naser bin Hamad Al Kalif pozdravio srpski narod video porukom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024