SVADBE SVE SKUPLJE: Rastu cene proslave venčanja, dve trećine termina već zakazano

Novosti online

23. 10. 2021. u 21:14

SVADBE poskupljuju od sledeće godine, a već dve trećine termina je popunjeno, kažu iz Ivent industrije Srbije.

СВАДБЕ СВЕ СКУПЉЕ: Расту цене прославе венчања, две трећине термина већ заказано

Foto: Depositphotos

Boško Bubanja iz Ivent industrije Srbije za "Blic" kaže da se zbog trenutne epidemiološke situacije i "izjava doktora da se virus najviše širi na ovakvim događajima", mnogi mladenci odlučuju da otkažu svabde.

Prema njegovim rečima, bila je navala u letnjem periodu zato što su svi oni koji su planirali svadbu za april, maj i jun odložili za leto i jesen, međutim sa porastom broja zaraženih krajem avgusta i početkom septembra dobar broj mladenaca je odlučio da otkaže veselje.

To je trećina svadbi, a većina mladenaca koji su odlučili da odlože okupljanje, opredelila se za narednu godinu.

- U najvećem broju ivent centara, odnosno restorana koji se bave organizovanjem ovakvih događaja, popunjenost termina jza sledeću godinu je već preko 70 odsto. Tako da sledeće godine, ukoliko stvari budu u normali, očekuje se povećan broj svadbi za oko 30 odsto, odnosno između 35.0000 i 37.000 proslava - kaže Bubanja.

Sada se ugovaraju svadbe za sledeću godinu, pa i cene. Kako kaže Bubanja, još u februaru i martu ove godine, ugostitelji su upozoravali da će doći do porasta cena.

- Pre svega zbog kadrova, zbog porasta troškova prema zaposlenima. Veliki broj njih je otišao u Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru i tako dalje, pa da bi se ovde zadržali, plate su skočile za konobare, kuvare, šankere, za sigurno 50 odsto. I to je jedna od stvari koja utiče na povećanje cena - objasnio je Bubanja.

On dodaje da je osim toga skočila cena energenata, da rastu i cene namirnica, te da je neminovno bilo da porastu cene proslava, što je trenutno oko 5 do 10 odsto, ali i da ne bi trebalo više da rastu.

- To nije rast kojim bi mi trebalo da nadoknadimo minuse iz prethodnog perioda, jer ne možemo da ih nadoknadimo sa tim. To je prosto direktan porast troška koji mi imamo - zaključuje Bubanja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)