MMF POZDRAVILA PRIVREDNI OPORAVAK SRBIJE: Rast BDP i prvremena inflacija

B.Ca.

22. 10. 2021. u 16:28

MISIJA MMF ocenila je, na kraju posete našoj zemlji, da se privreda Srbije odlično oporavlja. Procenjen je rast BDP-a Srbije od 6,5 odsto ove godine, a zatim i nastavak visokog rasta od 4,5 odsto u 2022. godini.

ММФ ПОЗДРАВИЛА ПРИВРЕДНИ ОПОРАВАК СРБИЈЕ: Раст БДП и првремена инфлација

Foto arhiva

Ocenjeno je da je trenutna inflacija privremena. Projektovano je i dalje smanjenje deficita tekućeg računa na oko četiri odsto BDP ove godine, uz zadržavanje njegove potpune pokrivenosti neto prilivom stranih direktnih investicija. Ocenjeno je i da je bankarski sektor ostao stabilan i likvidan, kao i da je kurs dinara ostao stabilan.

Ovo je izneto na završnom sastanku delegacije Srbije s misijom MMF u okviru prvog razmatranja rezultata dogovorenog ekonomskog programa podržanog nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike,

Prema rečima Jorgovanke Tabaković, guvernerke NBS, Srbija je među retkim zemljama koje su pretkrizni nivo BDP dostigle već početkom ove godine, a da bi realni privredni rast ove godine mogao da premaši 6,5 odsto.

- Tome je, kao što je i Misija MMF-a ocenila, doprinelo i to što smo, delujući pravovremeno i sveobuhvatno, sačuvali našu ekonomiju i radna mesta, čuvajući time i poverenje naših građana i privrede da ćemo nastaviti da obezbeđujemo makroekonomsku i finansijsku stabilnost u svim uslovima - rekla je tim povodom guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati