UPOZORENJE! PENZIONERI NA METI PREVARANATA: Pod imenom PIO fonda papreno prodaju sumnjive masažere

E. B. TALIJAN

21. 10. 2021. u 14:30

PENZIONERI su sve više na udaru trgovaca - prevaranata koji im prodaju robu van poslovnih prostorija, na takozvanim prezentacijama ili dolaskom na kućnu adresu.

УПОЗОРЕЊЕ! ПЕНЗИОНЕРИ НА МЕТИ ПРЕВАРАНАТА: Под именом ПИО фонда папрено продају сумњиве масажере

Foto: Printskrin

Fond PIO upozorava najstarije sugrađane da neke firme ponovo zloupotrebljavaju ime te ustanove, navodeći je kao prodavca određene robe i mole ih da to prijave MUP-u.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ističu da su pojedina preduzeća razvila veliki biznis na račun penzionera. Mnogi potrošači nasedaju na njihove manipulacije i papreno plaćaju proizvode, čak i 50 puta skuplje od njihove realne cene. Oni poveruju u obećanje da će im, na primer, masažeri i magnetne prostirke, navodno, rešiti određene zdravstvene probleme. Ali ti proizvodi nisu medicinski ispitani i mogu i da naškode. Njihova cena je oko 20 do 30 dolara na platformi "Aliekspres" i sličnim sajtovima, a ovde je prodaju za 70.000 ili 100.000 i više. NOPS naglašava da se ta ozbiljna i opasna mreža nesavesnih trgovaca sve više širi i da mora da se razbije. Najavljeno je da tržišna inspekcija masovno kreće u proveru ovakvih firmi. "Novosti" su već objavljivale priče penzionera koji su bili žrtve nesavesnih trgovaca.

- Ponovo su aktivne prevare penzionera kojima se zloupotrebljavaju ime i ugled Fonda PIO - navodi se u objavi ove ustanove na njihovoj internet stranici.

- Na meti su uglavnom, kao i do sada, starije osobe kojima se, na više mesečnih rata, nude razni proizvodi. To su uglavnom masažeri, pomagala, magnetne prostirke, suplementi, a Fond PIO se navodi kao prodavac ili čak i kao poklonodavac.

Oni ističu da Fond PIO ne komunicira sa građanima na ovaj način, da ne poklanja i ne prodaje ni usluge niti proizvode. Zato ih mole da ove aktivnosti prijave MUP-u Srbije.

NOPS-u se javlja svakodnevno veliki broj penzionera koji su prevareni na taj način. Ovo udruženje je nedavno sve prigovore koje imaju dostavilo tržišnoj inspekciji. Oni će masovno krenuti u proveru takvih trgovaca koji na ovaj način otimaju novac naših najstarijih sugrađana. Cilj je da se spreči dalja zloupotreba prilikom prodaje navodnih medicnskih pomagala, i korišćenja imena PIO Fonda.

- Kontrolisaće i visinu cena iako imamo slobodno tržište, jer se to mora urediti - ističe Marko Dragić iz NOPS.

- To se neće preko noći promeniti, niti inspekcija može da im naloži da koriguju cene, ali mora da se nađe metod kako da se to uskladi. Nije moguće da se dozvoli da neko naplaćuje 50 puta skuplje proizvod. Pogotovo što je to usmereno na najranjivije grupe, penzionere. Oni ciljano idu ka njima.

Ubeđuju ih, kako ističe, da će im, navodno, ti proizvodi pomoći i rešiti zdravstvene probleme. On naglašava da ti masažeri, prostirke i slična roba koju prodaju penzionerima, nisu medicinski isppitani.

- Odakle im dozvola da se takva roba nađe na tržištu - pita Dragić.

- Moraju da imaju sertifikat, potvrdu da bi te proizvode mogli da deklarišu i promovišu kao medicinsko pomagalo. Sve je to za tržišnu inspekciju i namera je, ako ne može da se zaustavi njihov rad, bar da se ublaže negativne posledice do kojih dovodi.

U prijavama koje je NOPS dostavio inspektorima je šest stalnih firmi, koje su napravile veoma razvijenu i razgranatu mrežu širom Srbije sa brojnim drugim preduzećima, zastupnicima i terenskim radnicima. Oni na ovaj način ostvaruju veliki poslovni dobitak. Dragić naglašava da takvih kompanija ima mnogo više, ali u prigovorima koje su oni dobili se tih šest firmi konstantno pojavljuje.

- Prvo pozovu telefonom, a onda prezentaciju obave na kućnoj adresi najstarijih potrošača ili u domovima penzionera, restoranu, kafiću - objašnjava naš sagovornik.

- To je lukavo organizovano, plate im ručak ili večeru, nekoliko pića i dva do tri sata prezentuju proizvode. Za to vreme ubede penzionere, koji obično imaju neke tegobe i probleme, da će im to poboljšati zdravstveno stanje. Čovek poveruje da će pomoći sebi i odluči da kupi, a ti masažeri koštaju od 70.000 pa naviše.

Penzioneri se obrate za pomoć NOPS-u kada shvate im proizvod ne pomaže, ili se naknadno posavetuju sa lekarom i shvate da može i i da im naškodi, na primer da ubrzava rad srca ili na druge načine pogoršava stanje.

Saznaju čim neko ode u penziju

KAKO trgovci dolaze do baze podataka sa brojevima telefona i to isključivo penzionera je i dalje misterija - kaže Marko Dragić iz NOPS-a.

- Neverovatno je da u danu kada neko postane penzioner, oni odmah kontaktiraju s tom osobom. To je posao za nadležne organe. Sporno je i što te firme dolaze do svih podataka penzionera, kao što su ime i prezime, adresa, broj telefona i verovatno JMBG i ostali, koji ne smeju da budu javno dostupni.

Samo u registrovanim prodavnicama

NACIONALNA organizacija potrošača Srbije savetuje građane da proizvode kupuju u registrovanim prodavnicama i apotekama, a da izbegavaju da to čine putem prezentacija. Ukoliko to rade, treba da provere cene i na drugim mestima. Poželjno je i da se konsultuju sa lekarom da li je taj prozivod zaista medicinski ispitan i da li smeju da ga koriste ili može da izazove i negativne posledice po njihovo zdravstveo stanje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)