Zašto da naučim Android programiranje?

Promo

20. 10. 2021. u 16:00

UKOLIKO razmišljate o učenju programiranja, možda niste sigurni u kom smeru biste želeli da idete, kada ima toliko puno opcija. Kada tome dodamo da je za svaku poziciju potrebno da znate više jezika, framework-a, biblioteka, cela potraga za idealnom sferom može biti prilično zbunjujuća i teška.

Зашто да научим Андроид програмирање?

Foto: shutterstock

Da li ste razmišljali o razvoju mobilnih aplikacija? 

U ovom tekstu navešćemo vam razloge zašto bi trebalo da razmotrite, konkretnije, Android programiranje.

73% MOBILNIH TELEFONA U SVETU PODRŽAVA ANDROID OS

Android je već godinama unazad na prvom mestu prema zastupljenosti u svetu, statistika statcounter za prethodnih godinu dana pokazuje da 73% mobilnih telefona podržava ovaj operativni sistem, iOS je zastupljen na 25% uređaja, dok su ostali operativni sistemi u manje od 1% zastupljenosti.

Foto: statcounter

U Srbiji je situacija još povoljnija, u prethodnoj godini je prosečno oko 84% mobilnih uređaja podržavalo Android OS. Ovako veliko tržišno učešće Androida otvara vam mogućnosti za razvijanjem mobilnih aplikacija koje mogu koristiti milioni ljudi. Razlog ovako velike popularnosti Android OS možda leži u tome što je razvijen od strane jedne od najpoznatijih kompanija na svetu - Google.

ZASTUPLjENOST NA RAZLIČITIM UREĐAJIMA

Android OS najzastupljeniji je na mobilnim telefonima, ali, pored njih, Android podržava i druge uređaje. Među njima sve zastupljeniji su pametni satovi, pametne kuće, kao i tableti, software u automobilima itd., što daje različite opcije u razvoju aplikacija.

MNOŠTVO OPCIJA U TRAŽENjU POSLA

Zbog svoje široke primene, kao i velikog udela Android OS u svetu, potražnja za Android developerima je velika, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Pored toga, nude se i različite mogućnosti rada.

- Samostalan rad - imate mogućnost razvijanja sopstvenih aplikacija i objavljivanja na Play Store-u. Ukoliko imate interesantne ideje i želeli biste da ih sprovedete u delo, možete to ostvariti. Glavna prednost Android OS je u tome što je besplatan i za korišćenje i za kreiranje aplikacija. Uz to, Android ima mnoge dodatne pogodnosti poput: besplatnog paketa za razvoj Android softwera, deljenja izvornog koda, pomoći i podrške od drugih članova velike Android zajednice, velike fleksibilnosti, uštede novca i jednostavnog i brzog procesa izrade i objavljivanja aplikacije. Aplikaciju koju napravite, možete nuditi besplatno, ili može biti plaćena, ali, ako vašu aplikaciju ponudite besplatno, opet možete od nje zarađivati, kroz reklame. 

Foto: shutterstock

- Freelance rad - ukoliko ne želite da imate fiksno radno vreme i obavezu rada za jednog poslodavca, možete se odlučiti za opciju fleksibilnijeg rada, da sami birate projekte na kojima biste radili, a brojni su sajtovi koji nude freelance poslove.

- Rad u kompaniji - u timu, na razvoju, održavanju i testiranju postojećih sistema, izradi aplikacija za firmu, ili za njene klijente. Pored toga mnoge kompanije nude mogućnost remote rada, rada od kuće itd.

POZNAVANjE TRAŽENIH PROGRAMSKIH JEZIKA

Za kreiranje Android aplikacija najčešće se koriste programski jezici Kotlin i Java. Java je jedan od najpopularnijih programskih jezika, ali i dobra opcija za početak učenja programiranja, uz koji  ćete savladati principe objektno orijentisanog programiranja, koji su značajni u razvoju aplikacija.

Foto: shutterstock

Načini za učenje Jave su brojni, na interenetu se može pronaći mnoštvo tutorijala, snimaka, online kurseva. Takođe postoje i mnogi Kursevi Android programiranja, u okviru kojih se uči Java ili Kotlin. Kako sve više kompanija koristi Kotlin, preporuka je da se prvo nauči Java, a kasnije, prema potrebi i Kotlin.

Nadamo se da vam je sve ovo dalo vetar u leđa, kako biste doneli konačnu odluku i otisnuli se u svet Android programiranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije