ZAJAM SVAKOG DANA RASTE PO 5.000 EVRA: Bankama dugujemo skoro dve milijarde evra više nego lane, najviše “skočili” potrošački krediti

B. Caranović

20. 10. 2021. u 11:00

BANKAMA smo trenutno dužni gotovo 26 milijardi evra, ili oko 3.000 milijardi dinara. Za godinu dana, to je povećanje od oko 1,8 milijardi evra. To znači da smo se svakog dana zaduživali za dodatnih 4.877 evra.

ЗАЈАМ СВАКОГ ДАНА РАСТЕ ПО 5.000 ЕВРА: Банкама дугујемо скоро две милијарде евра више него лане, највише “скочили” потрошачки кредити

Foto D. Milovanović

Samo za mesec dana, od avgusta do septembra, stanovništvo i privreda su pozajmili oko 200 miliona evra. Najveći deo ukupnog zaduženja čine gotovinski krediti - 46,9 odsto, a 41 procenat - stambeni krediti. Dok dugovi rastu, podaci Udruženja banaka Srbije svedoče da je docnja u otplati sve manja i trenutno je 3,1 odsto.

Privreda je po osnovu kredita finansijskim ustanovama na kraju septembra dugovala oko 14,2 milijarde evra, stanovništvo oko 11 milijardi, a ostatak oko 600 miliona su pozajmili preduzetnici. To je povećanje od 7,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je u poređenju sa prethodnim mesecom, dug veći za 0,8 odsto. Preduzetnici su najviše zajmili, pa su za godinu dana od banaka dobili za 11,5 odsto više novca.

Kada je reč o vrstama kredita, ubedljivo je najveći skok potročaških kredita - čak 26,5 odsto. Sudeći po brojkama, građani su se osmelili da ponovo pozajmljuju za kupovinu stanova i adaptaciju, pa je ovih kredita više za 16,2 odsto. Žitelji Srbije trenutno po osnovu stambenih kredita otplaćuju oko 4,5 milijarde evra.

Gotovo polovina ukupnog duga stanovništva 47 odsto dugova čine gotovonski krediti. Više od pet milijardi evra se odnosi na ove pozajmice. Manje je poljoprivrednih kredita za oko dva odsto nego prošle godine, a gotovo je isti dug kao u avgustu.

Podaci UBS pokazali su i da je 1,4 miliona dinara prosečan ostatak duga po lizing ugovorima stanovništva. Dok je broj tekućih računa veći, kreditinih kartica je manje za oko sedam oosto nego prošlog septembra.

- Učešće docnje u ukupnim bankarskim dugovima na kraju septembra bilo je 3,1 odsto, pre godinu dana 3,6 odsto, dok je na kraju prošle godine bila 3,5 odsto - podatak je iz kreditnog izveštaja UBS. - Od 2019. godine, udeo docnje je manji za oko 1,4 odsto. Najveći udeo kašnjenja u otplati kredita bilo je 2015. godine - čak 18,6 procenata.

Ako se pogleda odvojeno, problema u otplati ima 2,6 odsto kredita stanovništva, pravnih lica 3,6 procenata a preduzetnika 3,4 odsto.

VIŠE TEKUĆIH U NEDOZVOLjENOM

ZA pet odsto veći je broj tekućih računa za godinu dana. Trenutno je u 24 banke oko 5,6 miliona klijenata otvorilo 8,2 miliona računa. Iznos dozvoljenog prekoračenja u proseku je 42.427 dinara. Za godinu dana za 20 odsto je povećan broj računa koji su kliznuli u nedozvoljen minus - takvih je 265.595 tekućih računa.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni