NOVOSTI ISTRAŽUJU: Da li firmama može da se omogući snabdevanje strujom po ograničenim cenama da bi opstale?

E. B. TALIJAN

19. 10. 2021. u 12:00

NEFORMALNI pregovori između predstavnika srpske Vlade i privrede o ceni struje za komercijalno snabdevanje su u toku, ali još nije došlo do približavanja stavova, saznaju "Novosti". Kako ističu naši sagovornici, više razumevanja ima u Predsedništvu za probleme sa kojima se suočavaju preduzeća zbog poskupljenja električne energije i posledica koje bi to moglo da izazove.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Да ли фирмама може да се омогући снабдевање струјом по ограниченим ценама да би опстале?

Foto: D.N.

Energetska kriza izaziva potrese širom sveta, a na udaru su kompanije i domaćinstva. Stanovništvo i industrija u Srbiji imaće sigurno snabdevanje. Cena struje je stabilna i fiksna za domaćinstva, ali je firme kupuju na slobodnom tržištu i zato bi veliki skok cene električne energije mogao da dovede u pitanje održivost privrede.

Privredna komora Srbije (PKS) i Unija poslodavaca Srbije (UPS) zatražili su pre nekoliko dana da se kompanijama omogući snabdevanje strujom po ograničenim cenama. UPS navodi da su preduzeća u martu kupovala električnu energiju po ceni od 60 evra za megavat sat, a da se on trenutno plaća 135 evra. Premijerka Ana Brnabić najavila je formiranje radne grupe koja će pratiti kretanje cena energenata i predlagati mere za ublažavanje situacije u kojoj bi potencijalno mogla da se nađe srpska ekonomija.

Kako saznajemo, predstavnici privrede su predložili Vladi da se postojeći ugovori kompanija sa EPS-om produže do kraja godine po aktuelnoj ceni. I drugo, da se firmama koje sada sklapaju ugovore omogući, da u ograničenom periodu od četiri do šest meseci, struju ne plaćaju više od 70 evra po megačasu.

- U Vladi postoji bojazan od političkog reagovanja Brisela na takvu odluku imajući u vidu da se cena struje za komercijalno snabdevanje formira na liberalizovanom tržištu - objašnjava naš sagovornik. - Predstavnici privrede smatraju da su ovo vanredne okolnosti i da je opravdano da Srbija na ovaj način pomogne kompanijama. Predlog Vlade je da se cena struje ne dira, već da se subvencionišu najugroženije delatnosti. Druga strana ovo rešenje smatra komplikovanim.

Predsednik Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana rekao da mora da se nađe način da se pomogne privredi, posebno najevećim potrošačima električne energije.

- Nas struja iz uglja danas košta 50 evra megasat, mi je dajemo narodu značajno jeftinije, a preduzeća nam plaćaju po starim ugovorima između 52 i 70 evra - kazao je Vučić. - Sada je realna cena koju EPS traži za preduzeća negde oko 85 evra, a to nam opet ruši privredu i investicije. Mi EPS-u ne možemo da damo da bude tolika cena, jer će da nam sruši privredu, a ako to ne bude, srušiće nam EPS. Mnogo je komplikovana stvar.

Premijerka Ana Brnabić je u nedelju rekla da je privreda tražila da se ograniče cene struje u narednim mesecima, ali da je to nemoguće jer imamo liberalizovano tržište.

- Gledamo šta rade u Evropskoj uniji, analiziraćemo sve ono što je potrebno da bismo videli šta je pravi način - rekla je premijerka. - Ali ono što je dobro za nas je što je cena električne energije u Srbiji i za industriju mnogo niža nego u EU. Tako da to čuva konkurentnost naših kompanija.

EPS: UVESTI STRATEŠKE REZERVE

NADZORNI odbor EPS uputio je inicijativu Ministarstvu energetike za uvođenje mehanizma strateške rezerve kao prelaznog rešenja za obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja kupaca u Srbiji.

- Strateška rezerva znači konzerviranje svih elektrana koje treba da izađu iz redovnog rada, i da se za slučaj energetske krize, dekonzerviraju i pokreću - objasnio je vršilac dužnosti direktora EPS, Milorad Grčić. - Cilj inicijative je da se obezbedi stabilno snabdevanje uz nepromenjene cene za građane Srbije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)