TRI SRPSKA STARTAPA U POLUFINALU: "Titeks fjučer stars" u Dubaiju nagrađuje najbolje tehnološke kompanije

E. B.TALIJAN

18. 10. 2021. u 11:11

ČAK tri startap preduzeća iz Srbije, Joberty Technologies, Kredium i Deap Blue Sea, plasirala su se u polufinale takmičenja "Supernova izazov", na najvećem tehnološkom događaju u svetu koji je juče počeo u Dubaiju, Gitex Future Stars 2021. Te firme su u trci da osvoje nagradu od 200.000 dolara.

ТРИ СРПСКА СТАРТАПА У ПОЛУФИНАЛУ: Титекс фјучер старс у Дубаију награђује најбоље технолошке компаније

Srpski štand u Dubaiju, Foto Novosti

- Nastup srpskih kompanija na "Giteksu" smatramo investicijom u razvoj domaće startap scene i veoma smo ponosni na rezultat - ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade.

- Treba posebno imati u vidu da na ovom globalnom događaju svoje učešće već tradicionalno potvrđuju najveće svetske IT kompanije, investitori i fondovi. Više od 750 startapa iz 75 država predstaviće se pred 400 investitora iz više od 30 zemalja.

Ona ističe da će Srbija svojom tehnologijom osvojiti Bliski istok. Zbog toga je ovo, kako navodi, velika šansa za našu zemlju da prikaže svoje inovacije na ovom polju i stručnjake koji stoje rame uz rame sa ekspertima iz najrazvijenijih zemalja sveta.

Sveobuhvatnim nastupom naša zemlja će pokazati zbog čega nas nazivaju "silicijumskom dolinom Balkana", kako smo postali lideri na polju blokčejn tehnologije i centar visoko obrazovanih talenata. Takođe smo i jedna od retkih zemalja u Evropi i svetu koja poseduje Strategiju za razvoj veštačke inteligencije.

- Predstavićemo zemlju koja ima najveći i najmoderniji data centar u ovom delu sveta i gde je digitalizacija uprave postala nacionalni ponos - navodi Marta Arsovska Tomovska, direktor u kabinetu srpske premijerke.

- Pokazaćemo Srbiju u kojoj se veštačka inteligencija izučava u osnovnoj školi, a osmaci obučeni za programiranje.

Vlada Republike Srbije prvi put predstavlja izabrane startape iz naše zemlje na Gitex Future Stars 2021. Na strateški i organizovan način učestvuje na najvećem tehnološkom događaju, i to istovremeno i usklađeno sa nastupom na izložbi "Ekspo 2020 Dubai". Ova izložbe se održava pod sloganom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" od 1. oktobra ove do 31. marta sledeće godine, a učestvuju 192 zemlje. Očekuje se da će se tokom ovih šest meseci predstaviti više od 1.000 kompanija iz Srbije.

Naši i na "Nedelji svemira"

SRPSKI inovativni proizvodi, simulator za astronaute, dronovi, delovi za avione i letelice, kao i druge visokotehnološke inovacije, predstavljaju se poseticioma druge tematske nedelje Svetske izložbe "Ekspo 2020 Dubai" posvećene svemiru, "Spejs vik". Do 22. oktobra 27 naših kompanija u ovoj oblasti ima odličnu priliku da se predstavi.

- To su firme su iz metalskog, elektro i IT sektora koje se bave svemirskim i avio-tehnologijama, proizvodnjom "mini" satelita, kao i tehnološko-inovativni startapi i privredna društva u oblasti razvoja i istraživanja - ističe Ana Raičević iz Privredne komore Srbije. - Sada imaju odličnu priliku da predstave svoje inovativne proizvode i dogovore zajedničke poslove sa kompanijama iz celog sveta.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju