SVE U SKLADU SA ZAKONOM: Poreska traži od turističkih agencija podatke platežnih klijenata, a ovo su razlozi

Novosti online

17. 10. 2021. u 10:00

PRESKA uprava Srbije tražila je od turističkih agencija da dostave lične podatke klijenata koji su u toku jedne godine na aranžmane potrošili više od 5.000 evra. Razlozi zbog kojih se ovi podaci prikupljaju u skladu sa Zakonom o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu koji je primeni još od marta meseca, a stoji u objašnjenju Poreske na njihovom zvaničnom sajtu.

СВЕ У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ: Пореска тражи од туристичких агенција податке платежних клијената, а ово су разлози

Foto: Free Images Pixabay

"Zakonom o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu (Sl. glasnik RS“, br. 18/2020. i 18/2021 – u daljem tekstu: Zakon) koji je u primeni od 12.03.2021. godine, uređuju se uslovi, način i postupak pod kojima se utvrđuje  imovina i uvećanje imovine fizičkog lica i poseban porez na uvećanje imovine za koju fizičko lice ne može da dokaže da je stečeno na zakonit način, kao i organi nadležni za sprovođenje ovog zakona.

Odredbama člana 13. Zakona, definisano je da Poreska uprava utvrđuje uvećanje imovine u prethodnom postupku na osnovu podataka kojima raspolaže i podataka koje prikupi od drugih organa i organizacija, pravnih ili fizičkih lica i upoređuje ih sa prijavljenim prihodima u određenom periodu. Ukoliko se u prethodnom postupku učini verovatnim da u najviše tri kalendarske godine kod fizičkog lica postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda koja je veća od 150.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, Poreska uprava pokreće postupak kontrole.

Poreska uprava može pribaviti podatke i iz svih vrsta evidencija i podataka koje vode, odnosno poseduju nadležni organi i druga lica o nepokretnim i pokretnim stvarima, privrednim subjektima, finansijskim instrumentima, štednim ulozima i računima kod poslovnih banaka, kao i drugih evidencija i podatka iz kojih se može utvrditi imovina fizičkog lica, uključujući i podatke o izdacima za privatne potrebe fizičkog lica.

Na osnovu člana 11. stav 2. Zakona, Vlada je donela Uredbu o načinu i postupku utvrđivanja vrednosti imovine i prihoda fizičkog lica i izdataka za privatne potrebe fizičkog lica.

Svi državni organi i organizacije, organi autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, imaoci javnih ovlašćenja, fizička i pravna lica dužni su, da na zahtev Poreske uprave, dostave podatke kojima raspolažu u roku koji ona odredi i da pruže podršku zaposlenima u Poreskoj upravi u postupku propisanom ovim zakonom. U skladu sa članom 7. Zakona, definisana je obaveza dostavljanja podataka Poreskoj upravi.

U postupcima utvrđivanja porekla imovine koje vodi, Poreska uprava  u potpunosti postupa u skladu sa primenom odredbi Zakona o zaštiti podataka ličnosti („Sl.glasnik RS“, broj 87/2018)", navodi se na sajtu Poreske uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja