MINISTARKA VUJOVIĆ U TRSTENIKU: Prioritet je uklanjanje 1.200 tona otrovnog otpada

Tanjug

15. 10. 2021. u 12:25

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas preduzeće za tehnološko-metaluršku obradu PPT-TMO a.d., jednu od jedinica nekadašnje "Prve Petoletke" u Trsteniku, i najavila da će iz hala fabrike biti uklonjeno više od 1.200 tona opasnog otpada zaostalog iz proizvodnje.

МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ У ТРСТЕНИКУ: Приоритет је уклањање 1.200 тона отровног отпада

Foto: Tanjug

Vujović je izjavila da "PPT-TMO" predstavlja prioritet opštine kada je u pitanju čišćenje otpada, jer se na ovoj lokaciji nalazi najveća količina "istorijskog otpada".

- Takav otpad je ozbiljna pretnja životnoj sredini i zdravlju građana, a za razliku od ranijeg perioda kada se uklanjao samo parcijalno, mi danas čistimo kompletne lokacije do nultog stanja - rekla je Vujović, nakon obilaska fabrike sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk.

"Istorijski otpad" je opasan industrijski otpad koji je nastao u preduzećima u stečaju ili restrukturiranju, uglavnom tokom dvehiljaditih godina.

Vujović je naglasila da je u okviru kompleksa "Prve Petoletke" u planu uklanjanje "istorijskog otpada" i iz drugih jedinca, poput PPT - Kočna tehnika, Cilindri, Hidraulika i Zaptivke.

- Nastavićemo uz nadzor inspekcije da čistimo lokacije širom Srbije i time ćemo zatvoriti poglavlje nebrige o opasnom istorijskom otpadu. Ovo je važan posao za budućnost, a država je po prvi put odlučna da ukloni sav taj otpad do nultog stanja, što je i jedan od prioriteta ministarstva koje vodim - poručila je Vujović.

Ministarka je fabriku u Trsteniku obišla sa predsednicom opštine Milenom Turk, saopštili su iz ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije