MINISTAR MOMIROVIĆ: Počeli radovi na mađarskoj deonici brze pruge od Budimpešte do Beograda

Novosti onlajn

15. 10. 2021. u 12:18

PROJEKAT mađarsko-srpske železnice i izgradnja moderne pruge od Budimpešte do Beograda je kruna prijateljstva između Srbije i Mađarske, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović u bilateralnoj poseti Mađarskoj, gde se sastao sa mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovičem.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Почели радови на мађарској деоници брзе пруге од Будимпеште до Београда

Foto: Novosti

Ministri Momirović i Palkovič su polaganjem kamena temeljca svečano otvorili radove na železničkoj trasi Beograd—Budimpešta, na deonici pruge Šorokšar—Kelebija.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da budem na ovom mestu, 137 godina od kada je prvi voz iz Srbije, iz Beograda, krenuo upravo prema Budimpešti. Danas imamo najbolje odnose između Republike Srbije i Mađarske, a oni su rezultat pre svega jednog iskrenog prijateljstva između predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića - kazao je Momirović.

Momirović je istakao da ovakav prijateljski odnos pre svega garantuje ekonomski, trgovinski i saobraćajni prosperitet naše dve zemlje, što je i rezultiralo izgradnjom najmodernije železničke infrastrukture između Budimpešte i Beograda.

- Ovaj projekat je od izuzetnog strateškog značaja za obe zemlje s obzirom na to da predstavlja deo jedinstvene evropske železničke mreže i predstavlja deo Koridora X i železničku vezu ne samo Republike Srbije i Republike Mađarske, već ovom izgradnjom spajamo Centralnu Evropu sa Južnom Evropom - rekao je Momirović. On je dodao da se puštanje u saobraćaj prvog dela pruge od Beograda do Novog Sada očekuje početkom sledeće godine, kao i da će Srbija u narednim mesecima dodatno intezivirati radove između Novog Sada i Subotice.

Ukupna dužina trase brze pruge od stanice Beograd Centar do državne granice sa Mađarskom je 183,1 kilometar, a projekat se realizuje na tri poddeonice: Beograd Centar — Stara Pazova, Stara Pazova — Novi Sad i Novi Sad — Subotica — državna granica sa Mađarskom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije