GORIVO POSKUPLJUJE IZ NEDELJE U NEDELJU: Cene sirove nafte neprestanim rastom na svetskim berzama dostižu višegodišnje maksimume

E. B. TALIJAN

14. 10. 2021. u 15:46

NA srpskim pumpama cene goriva rastu iz nedelje u nedelju! Vozači na sedmičnom nivou za litar moraju da izdvajaju od 50 para do jednog dinara više. Od početka godine benzin je poskupeo 28, a dizel 23 dinara.

ГОРИВО ПОСКУПЉУЈЕ ИЗ НЕДЕЉЕ У НЕДЕЉУ: Цене сирове нафте непрестаним растом на светским берзама достижу вишегодишње максимуме

Novosti

Veleprodajna cena goriva u Srbiji, u poslednje vreme koriguje se na dnevnom nivou, a ranije su se cenovnici menjali nedeljeno. Evrodizel je, na veliko, za dve sedmice, poskupeo oko 10 dinara. Taj skok se još nije prelio na pumpe koje raspolažu određenim zalihama, pa u istom periodu u maloprodaji košta oko četiri dinara više. Cena goriva raste na svim tržištima. To je posledica kontinuiranog skoka cene sirove nafte na svetskim berzama, koje dostiže višegodišnje maksimume i prelazi brojku od 80 dolara po barelu.

Sagovornici "Novosti" ističu da će se trend poskupljenja nastaviti, imajući u vidu dešavanja na svetskom tržištu. Pojedini stručnjaci ocenjuju da će u narednom periodu uslediti pad cena sirove nafte, što bi dovelo i do stabilizacije sa derivatima. Drugi smatraju da je situacija nepredvidiva, jer su svi energenti na globalnom nivou poskupeli, pa jedan drugom guraju cenu.

Na pojedinim srpskim pumpama benzin se u sredu prodavao od 163,90 do 164,40 dinara, evrodizel od 167,90 do 168,40, dok je za autogas trebalo izdvojiti 94,40 dinara. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, ističe da je brzina poslednjeg poskupljenja nafte najveća do sada. Takva cena nije bila, kako navodi, još od 2010. godine, kada je barel koštao 100 dolara. On smatra da bi posle ovako naglog skoka trebalo da usledi pad cene.

- Razlog za ovakvo kretanje nafte je oživljavanje privrede, ali i očekivanja trgovaca da će uslediti ekonomski rast zbog čega su počeli da kupuju velike količine i da stvaraju zalihe - objašnjava Mićović. - Izazvali su takvu neravnotežu proizvodnje i potražnje da je za veoma kratko vreme poskupela nafta.

On navodi da je za poslednjih 50 dana ova sirovina poskupela 28 odsto. Po pravilu, kako ističe, iza ovako strmog rasta sledi pojeftinjenje nafte, jer sada trgovci gomilaju zalihe da bi imali čime da nastupe na tržištu, a kada budu prepuni, cene će padati. U proseku je nafta za 58 odsto skuplja ove godine nego prošle. UNKS je ranije predložio Vladi da smanji akcize na derivate kako bi se ublažio uticaj skoka nafte na rast cene goriva na našim pumpama.

Borivoje Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije, ocenjuje da je situacija sa cenama svih energenata nepredvidiva i teška.

- Neizvesno je i u svetu i kod nas - ističe Tatić. - Jedino je stabilna situacija sa energentom koji mi imamo, a to je struje, kao i čvrst dogovor sa Rusijom u vezi sa gasom. Što se tiče nafte i njenih derivata, moramo da pratimo svetsko tržište i to se sve odražava na maloprodaju.

I on navodi da je jedini instrument kojim država može da utiče smanjivanje akciza na gorivo. To bi trebalo i da učini, kako ističe, ukoliko bi cene goriva počele da divljaju nekontrolisano. Tatić ocenjuje i da prelivanje cena sa globalnog tržišta na našu maloprodaju sada ide ubrzanije, zato što je veća potrošnja nafte, kao i drugih energenata. On ističe i da su zemlje u našem okruženju i evropsko tržište već značajnije odreagovali na dešavanja na svetskim berzama, dok poskupljenje u Srbiji ide uzdržanije. S druge strane, Mićović ocenjuje da se na svim nacionalnim tržištima pre ili kasnije procenat promene ujednači.

TRAŽE POMOĆ DRŽAVE

NEBOJŠA Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, izrazio je zabrinutost i ocenio da je energetska kriza ozbiljna.

- Svi energenti su poskupeli i guraju jedni druge - ističe Atanacković. - To je dalje povezano sa inflacijom, opštim rastom cena. Unija poslodavaca je tražila da država nešto učini kako bi se olakšala situacija za privredu. Važno je da se smanje troškovi za prevoznike, da ne bi poskupeo transport. Država ima mogućnost da smanji akcize, makar za dizel od koga zavise prevoznici, a da budžet ne trpi.

Ako poskupi transport, kako navodi, onda raste cena sve robe koja se prevozi. Na kraju se to opet odražava na građane, koji će da plate otežano poslovanje.

HRVATI U BiH PAZARE SVOJ DIZEL

MEDIJI u Hrvatskoj javljaju da su poskupeli svi derivati nafte, a naročito dizel, koji je najskuplji u poslednjih sedam godina. To je razlog što građani ove zemlje koji žive blizu granice, često odlaze po gorivo u susednu Bosnu i Hercegovinu, gde su derivati jeftiniji. Paradoksalno je, kako navode njihovi mediji, da gorivo u BiH stiže iz Hrvatske, odnosno iz Zadra. Razlika u ceni je posledica manjih nameta u susednoj zemlji.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a