SINIŠA MALI DOSTUPAN GRAĐANIMA: Pitajte ministra o elektronskoj fiskalizaciji na Instagramu

Novosti online

12. 10. 2021. u 15:49

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali odgovara na pitanja građana na svom Instagram nalogu, u rubrici „Pitajte ministra finansija“, a tema oktobra meseca je elektronska fiskalizacija.

СИНИША МАЛИ ДОСТУПАН ГРАЂАНИМА: Питајте министра о електронској фискализацији на Инстаграму

Foto: Novosti

Građani mogu da postavljaju pitanja ministru putem Instagram storija, na nalogu pod nazivom „mali_siniša“.

Odgovori ministra finansija u vezi sa novim modelom fiskalizacije biće objavljeni u četvrtak, 14. oktobra, takođe na njegovom Instagram nalogu.

Uvođenje novog modela fiskalizacije je jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje. Reč je o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite celom društvu - i državi, i privredi i građanima.

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije će početi 1. novembra ove godine i trajati do 30. aprila 2022. godine. To je period u kojem će privreda moći postepeno da prelazi na novi model fiskalizacije, tako što će imati mogućnost da jedan po jedan prodajni objekat prebacuju na novi model. 

Važna je i informacija da su poreski obveznici od 1. oktobra, putem portala Poreske uprave ePorezi, u obavezi da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata, a oni će zatim, od 1. novembra, na istom portalu, u poreskom sandučetu dobiti elektronski poziv da pristupe portalu za obveznike fiskalizacije, preko koga poručuju bezbednosni element. 

Primena novog modela fiskalizacije neće predstavljati dodatni trošak za privredu jer će ih država subvencionisati, a obveznici fiskalizacije će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije. 

Pitanje subvencija precizirano je Uredbom Vlade Republike Srbije kojom se predviđa da će poreski obveznici od 15. oktobra pa do kraja januara 2022. godine, preko sajta Poreske uprave ePorezi, moći da se prijavljuju za državne subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije. Obveznicima će biti uplaćivano 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)