MOMIROVIĆ: Mionica prva gradi komunalnu infrastrukturu u sklopu projekta "Čista Srbija"

Novosti online

12. 10. 2021. u 12:15

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je u naselju Jasenje sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem i direktorom kompanije CRBC DŽang Sjaojuenom prisustvovao početku izgradnje kanalizacione mreže u dužini od 19 kilometara i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Mionica i Banji Vrujci.

МОМИРОВИЋ: Мионица прва гради комуналну инфраструктуру у склопу пројекта Чиста Србија

Foto: Ministarstvo građevinarstva

- Krećemo sa projektom „Čista Srbija“ i u narednih pet godina uložićemo 4 milijarde evra u izgradnju kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za mene lično ovakvi projekti su apsolutni prioritet. Mi već godinu dana vredno radimo kako bi sve bilo isprojektovano, a u narednih mesec dana krećemo sa radovima u još šesnaest lokalnih samouprava. Samo u Mionici ćemo izgraditi 10,5 kilometara kanalizacione mreže i jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. U Banji Vrujci izgradićemo 8,5 kilometara kanalizacione infrastrukture i jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što će doprineti novim investicijama i širenju turizma u banji - rekao je ministar Momirović.

Foto: Ministarstvo građevinarstva

 

Ministar Momirović se zahvalio predsedniku opštine Mionica, gospodinu Jankoviću, jer je opština na čijem je čelu bila najažurnija i najbrže je uradila svu projektnu dokumentaciju, pa zato najveći projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture „Čista Srbija“ kreće upravo u ovoj opštini.

Dodao je da ovaj projekat mora biti sproveden do kraja i da će Srbija biti u velikom problemu ako se u narednih pet godina ne završi izgradnja nove kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda.

- U Mionici se ove godine radi više nego što je urađeno u prethodnih 100 godina. Više od 19 kilometara kanalizacije čiju gradnju počinjemo danas, gradnja dva prečistača otpadnih voda, koja počinje uskoro, predstavljaju krunski dokaz da će Mionica biti uspešna lokalna samouprava u uspešnoj i razvijenoj Srbiji, koju grade predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije - rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Direktor kompanije CRBC DŽang Sjaojuen izrazio je zahvalnost Vladi Republike Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i opštini Mionici i istakao da će kompanija CRBC uložiti sve napore u realizaciji ovog velikog i značajnog projekta. U opštini Mionica u okviru projekta „Čista Srbija“ biće izgrađeno 10.581 metar kanalizacione mreže i jedno postrojenje za preradu otpadnih voda, dok će u Banji Vrujci uz jedno postrojenje za preradu otpadnih voda biti izgrađeno i 8.498 metara kanalizacione mreže.

Foto: Ministarstvo građevinarstva

 

Investiciju u novu kanalizacionu mrežu koja će obuhvatiti ukupno 22 naselja finanasira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa 1,2 milijarde dinara, a gradi renomirana kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Mreža fekalne kanalizacije u dužini od 19 kilometara obuhvatiće sva naselja u opštini Mionica koja do sada nisu imala kanalizaciju: Jasenje, Divčibarski put, Brežđanska, Kovačevića put, Tešanovića put, Kneza Grbovića krak, Kevića sokače, deo Aleksandra Obrenovića, Dragojevića strana, Milana Stanišića, Obilaznica, Đurđevića sokak, Novakovići sokak, Pajići sokak, Rankovići sokak, Jevtovića sokak, Antonijevići sokak, Valjevski put. Do kraja godine počeće gradnja kanalizacije i kolektora u četiri naselja u Banji Vrujci: Piskavice, Višnje, Krstovo brdo i LJiški put.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Otvaranje fabrike u Novom Sadu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)