"MIHOLJSKI SUSRETI" ODRŽANI U TOPOLI: Program Ministarstva za brigu o selu

B. Ca.

08. 10. 2021. u 16:23

U selu Ovsište, u rodnoj kući našeg satiričara Radoja Domanovića, adaptiranoj u zavičajni dom, stanovnici pet sela opštine Topola učestvovali su u manifestaciji "Miholjski susreti sela". Događaj je finansiran bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu.

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ ОДРЖАНИ У ТОПОЛИ: Програм Министарства за бригу о селу

ministartsvo za brigu o selu

Prikazane su različite koreografije tradicionalnih igara, kao i vokalni oblici tradicionalnog muzičkog nasleđa Šumadije. Učesnici su pokazali svoja znanja i veštine u oblasti starih zanata - pletenju, vezu, tkanju, opančarstvu, a udruženja žena iz više sela takmičila su se za nagrade u najkreativnijem i najukusnijem pravljenju tradicionalnih jela i hlebova. Postavljena je izložba slika koje svedoče o izgledu Topole s početka 20. veka, gde je upriličeno i nadmetanje naših satiričara.

Prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom "Miholjski susreti sela", koju je Vlada Srbije donela 29. jula, mesto održavanja ove manifestacije može biti u svim selima na teritoriji Srbije, a održava se do kraja ove godine.

Podnosioci prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, a predsednik Komisije za dodelu ovih sredstava je naš slavni pesnik Ljubivoje Ršumović.

Dodeljeno je do 500.000 dinara po prijavi, a aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo više sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave imaju za cilj obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno - istorijskog nasleđa.

U ovim susretima učestvovaće više od 900 sela sa teritorije opština iz čitave Srbije, a u toku ova tri meseca, od oktobra do kraja decembra, ove manifestacije imaće gotovo 100.000 učesnika i posetilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna