CENE HRANE NE PRESTAJU DA SKAČU: Na svetskom tržištu u septembru više za trećinu nego lani

Novosti online

07. 10. 2021. u 17:13

SVETSKE cene prehrambenih proizvoda porasle su u septembru drugi mesec uzastopno pod uticajem pogoršanja izvoznih mogućnosti i velike potražnje za proizvodima kao što su pšenica i palmino ulje, objavila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

ЦЕНЕ ХРАНЕ НЕ ПРЕСТАЈУ ДА СКАЧУ: На светском тржишту у септембру више за трећину него лани

Foto: D. Dozet

FAO-ov indeks cena hrane, koji prati mesečne promene međunarodnih cena osnovnih prehrambenih proizvoda, iznosio je u septembru u proseku 130 poena, što je rast od 1,2 posto na mesečnom i od čak 32,8 posto na godišnjem nivou, navodi se u izveštaju objavljenom na internet stranici ove agencije UN.

Cene žitarica su prošlog meseca porasle za 2,0 odsto u odnosu na avgust, pri čemu je pšenica poskupela za gotovo 4,0 procenta u odnosu na avgust i za 41 posto u odnosu na godinu dana ranije, zbog nedovoljne ponude i velike potražnje.

Svetske cene pirinča su takođe ojačale, dok su kotacije kukuruza povećane za umerenih 0,3 odsto na mesečnom nivou zbog poboljšanih izgleda globalnog roda i početka žetve u SAD i Ukrajini, što je u velikoj meri kompenzovalo negativne efekte zastoja u američkim lukama koje su izazvali uragani.

Biljna ulja su zabeležila rast cena u septembru za 1,7 posto u odnosu na avgust, a u poređenju s istim lanjskim mesecom su skuplja za oko 60 posto, zbog skoka globalnih kotacija palminog ulja koje su dostigle desetogodišnji maksimum, pogurane snažnom uvoznom tražnjom i proizvodnim problemima u Maleziji zbog nedostatka radne snage.

Uljana repica je takođe znatno poskupela dok su cene soje i suncokretovog ulja pale.

Mesečni rast međunarodnih cena zabeležili su i svi mlečni proizvodi, ukupno za 1,5 posto u odnosu na avgust, jer su solidna globalna uvozna tražnja i sezonski faktori u Evropi i Okeaniji podigli kotacije, naročito maslaca.

Cena šećera je u septembru napredovala za 0,5 odsto na mesečnom nivou i za 53,5 procenata u odnosu na godinu dana ranije, podstaknuta nepovoljnim vremenskim uslovima i rastom cena etanola u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku šećera.

Što se tiče kotacija mesa na međunarodnom tržištu, one su u septembru ostale praktično na istom nivou kao u avgustu, a na godišnjem nivou su bile više za 26,3 posto. Cene ovčjeg i goveđeg mesa su porasle zbog otežanih uslova snabdevanja, dok su živinsko i svinjsko meso pojeftini usled obimne ponude živinskog mesa i pada tražnje za svinjetinom u Kini i Evropi.

FAO je u odvojenom izveštaju objavio da će svetska proizvodnja žitarica u 2021. dostići rekord svih vremena od 2 800 miliona tona. Ta količina, međutim, neće zadovoljiti procenjenu potrošnju u tržišnoj sezoni 2021/22, koja će, kako se predviđa, porasti za 1,8 posto na 2.811 miliona tona, preneo je Tanjug.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)