MALI: Prognoza Svetske banke još jedna potvrda naših dobrih rezultata

Novosti online

06. 10. 2021. u 12:22

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da ga je vest koja je stigla iz međunarodnog okruženja, da je ugledna svetska finansijska institucija Svetska banka povećala prognozu rasta Srbije na šest procenata, samo dodatno ohrabrila da se sa još većom posvećenošću bori za veći privredni rast i životni standard građana Srbije.

МАЛИ: Прогноза Светске банке још једна потврда наших добрих резултата

Foto: Tanjug

Svetska banka je, objavljeno je danas, povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu za 1 procentni poen na 6 posto, u ažuriranom jesenjem izveštaju o Svetskim ekonomskim izgledima.

Ministar je podsetio da je samo devet meseci ranije, u januaru, Svetska banka predviđala rast Srbije od 3,1 odsto, što znači da je svoju projekciju povećala za čak 2,9 procenata. U junu je iznela projekcije da će rast iznositi pet procenata, a sada, svega tri meseci kasnije -  na šest.

- Ja verujem da smo iznanadili sve, pa čak i njih sa svojim rezultatima. Srbija, u uslovima najveće svetske ekonomske krize, pokazuje koliko je njena privreda vitalna i otporna. Verujem da je za delimičan uspeh zaslužna i država, jer smo imali sluha za zahteve privrednika i trudimo se da sa njima uspostavimo partnerski odnos, zasnovan na poverenju. Uveren sam da će Svetska banka još jednom revidirati svoje projekcije naviše. Mi verujemo da ćemo biti i bolji od toga, tako da ćemo po drugi put revidirati našu projekciju, i to na 7%  do kraja ove godine - naveo je Mali.

On je naveo da je ovo najbolji odgovor svima onima koji kritikuju ekonomsku politiku Republike Srbije.

- Nema boljeg demantija od toga, kad vaš uspeh meri i prepoznaje svet. Kako se približava kraj godine, naš trud da ekonomiju održimo na visokim razinama, odgovorno vođenje fiskalne i ekonomske politike, dobiće potvrdu i od mnogih drugih, a to će se ogledati kroz stabilan rast i konstantan priliv investicija, koje su samo u prvih sedam meseci ove godine iznosile 2,14 milijardi evra - rekao je Siniša Mali i podsetio da je i MMF ranije ove godine, u maju, povećao svoje projekcije na šest odsto rasta BDP-a Srbije.

Mali je naveo da će se posvećenost Vlade Srbije da se bori za bolji život građana Srbije još bolje videti u danima koji dolaze.

- Ta naša posvećenost najbolje će se videti u budžetu za 2022. godinu koji ozbiljno pripremamo. To će biti ekonomski, finansijski i socijalno izbalansiran budžet. Sledeće godine očekujemo deficit od oko tri odsto BDP-a. Raspoloživ fiskalni prostor u 2022. godini biće opredeljen za nastavak ulaganja u kapitalne investicije i zdravstveni sistem, umereno povećanje penzija i plata u javnom sektoru, kao i nastavak poreskog rasterećenja privrede. Ove mere dizajnirane su tako da ne ugroze stabilnost javnih finansija i tempo smanjenja javnog duga, zatim da održe životni standard stanovništva i pomognu privredni razvoj - naveo je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)