ANALIZA MINISTARSTVA PRIVREDE POKAZALA: I u 2020. zadržan trend rasta malih i srednjih preduzeća

Tanjug

04. 10. 2021. u 09:58

MALA i srednja preduzeća zadržala su trend rasta i u 2020. godini, te beleže veći broj preduzeća, zaposlenost i BDP, pokazala je analiza Ministarstva privrede.

АНАЛИЗА МИНИСТАРСТВА ПРИВРЕДЕ ПОКАЗАЛА: И у 2020. задржан тренд раста малих и средњих предузећа

Foto Arhiva

Pored toga, srednja i mala preduzeća u godini koronavirusa uspela su da ostvare i rast izvoza, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Analiza poslovanja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u 2020. godini pokazala je da je produktivnost poslovanja u godini korone bila za 2,1 odsto veća nego lane, prosečna vrednost BDV po zaposlenom u MSPP sektoru povećana je sa 1,79 miliona dinara na 1,83 miliona dinara.

Broj MSPP subjekata je porastao za 3 odsto, čemu je najviše doprinelo povećanje broja preduzetnika za 3,5 odsto.

Grupa mikro preduzeća uvećana je za 1 odsto, srednjih za 2,6 odsto, dok je broj malih preduzeća imao najveću stopu rasta, od 5,6 odsto.

U godini koronavirusa vrednost izvoza MSPP sektora povećana je za 2,7 odsto, a najviše povećanje zabeleženo je kod srednjih preduzeća (3,6 odsto).

Pozitivnu razliku u međugodišnjem periodu ostvarila su i mala preduzeća (izvoz veći za 8,8 milijardi dinara ili za 4,3 odsto).

BONUS VIDEO:

Vučić stigao u paviljon Srbije u Dubaiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)