ADUTI SU KULEN I SREMSKA: Nedimović u Briselu dogovorio izvoz pilećeg i svinjskog mesa

J. Subin

29. 09. 2021. u 11:00

PILEĆE meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč o svinjskom mesu imaćemo još jednu kontrolu u februaru mesecu, ali mi smo svoj posao završili.

АДУТИ СУ КУЛЕН И СРЕМСКА: Недимовић у Бриселу договорио извоз пилећег и свињског меса

Foto Tanjug

Ovako je u utorak izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, posle sastanka u Briselu sa predstavnicima Generalnog direktorata EK za poljoprivredu i time potvrdio saznanja "Novosti" od pre nekoliko dana kad smo objavili da će naše meso nesmetano moći u EU. Kako je rekao, Srbija je završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i sada je vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe. Poslednji put kada je Srbija bila prisutna na evropskom tržištu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ.

- U međuvremenu, izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru - kazao je ministar Nedimović. - Sada otvaramo nova tržišta sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravimo dodatnu vrednost. Za stočare je najbitnije da povedu računa u procesu tova, zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti. Ako to uradimo sada imamo nekoliko različitih tržišta i u zavisnosti od cene bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi - da ti je sve otvoreno i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš.

Za dve nedelje počinje procedura odobravanja izvoza pilećeg mesa, dok u februaru sledeće godine stiže kontrola Direktorata za poljoprivredu EU koja će odobriti i izvoz svinjskog mesa. Srbiji je odobreno i podnošenje zahteva za izvoz žive stoke.

Prema rečima Nenada Budimovića, sekretar Udruženja za stočarstvu Privredne komore Srbije, ovo će biti velika šansa srpskim proizvođačima ali i velika obaveza. Naša zemlja nije dug niz godina izvozila, tehnologija je promenjena i zbog toga je to vrlo zahtevna šansa.

- Neće to lako ići ali će sigurno biti bolje - smatra Budimović. - Dobro je i što ćemo moći da prevozimo meso preko teritorije EU. Srbija, međutim, treba da organizuje nacionalne proizvode, jer sa svežim mesom teško da ćemo uspeti da konkurišemo razvijenim zemljama. Kulen, sremska kobasica, neke drugi specifični proizvodi, su naša šansa. Potrebno je da se radi na toj lokomotivi koja je zarđala i da se čitava stvar pokrene.

U živinarstvu ta proizvodnja je mnogo brža nego kod svinja, pilići budu do 45 dana u tovu, objasnio je Budimović. Živinari će se odlučivati da li će prelaziti na obogaćene kaveze ili pušteni sistem proizvodnje.

- Srbija je bila deo evropskog dvorišta i izvozila je sedamdesetih godina i piletinu i svinjetinu - zaključio je Budimović.

KONKURENCIJA

STRUČNjACI za živinarstvo u Srbiji kažu da će sve biti dobro jer oni sada nemaju nikakvo tržište. Mnogi nemaju novac za EU standarde, a onda ni gde da prodaju to što proizvedu. Potreban je neki period da prođe, da vidimo da li smo uopšte i konkurentni, s obzirom na cenu hrane za živinu koja je u Srbiji mnogo skuplja nego u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)