LAŽIRAJU PAPIRE ZA TRAKTORE: Subvencije u poljoprivredi poslednjih meseci pod lupom inspektora zbog zloupotreba

J. Su.

24. 09. 2021. u 09:47

POLjOPRIVREDNICI u Srbiji najviše zloupotrebljavaju subvencije kada konkurišu za nabavku novih traktora, mašina, staklenika ili kupovinu stoke. Kada je reč o prevarama, uglavnom falsifikuju račune i drugu, prateću dokumentaciju.

ЛАЖИРАЈУ ПАПИРЕ ЗА ТРАКТОРЕ: Субвенције у пољопривреди последњих месеци под лупом инспектора због злоупотреба

Foto N. Živanović

Prijavljuju da su kupili novu robu, a u stvari nabavljaju polovno. Ili uopšte i ne uzimaju.

Pojačane kontrole nadležnih, poslednjih meseci, dovele su do hapšenja poljoprivrednika. Nedavno je desetoro ljudi osumnjičeno da je falsifikovalo dokumentaciju, dobijali su sredstva iz budžeta i oštetili državu za oko 15 miliona dinara. Mnogi od njih su lažno prikazivali račune da su kupovali mašine, kako bi dobili novac od države.

Da su oštrije kontrole subvencija potvrdio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Kako je rekao, budžet za podsticaj narastao je dva puta u poslednjih sedam do osam godina. Ipak, od ove godine, počele su ozbiljne kontrole kako se koriste isplaćena sredstva. U nekim slučajevima utvrđeno je da se polovina novca koristi nenamenski ili su u konkursnoj dokumentaciji falsifikovani podaci.

U Upravi za agrarna plaćanja govore da najčešće nailaze na papire firmi koje se ne bave prodajom mehanizacije, ali ni opreme za poljoprivredne mašine, već su obično nazivi "skinuti" sa sajtova, a dokumentacija, računi i nalozi iz banaka falsifikovani.

Mnogo zloupotreba ima, rekli su nam u resornom ministarstvu, sa plastenicima i sistemima za navodnjavanje. Dešavalo se da su inspektori u više od 50 odsto slučajeva, u pojedinim okruzima, pronalazili nepravilnosti i nenamensko trošenje novca. Sva sredstva koja su zloupotrebljena moraju i da se vrate.

POZIV

MINISTARSTVO poljoprivrede pozvalo je da se prijave sve zloupotrebe. Tako će moći da kontroilišu i suzbiju sve eventualne prevare, a samim tim i ubrzaju isplatu subvencija onima koji imaju pravo da ih dobiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Zajedno za očuvanje prirode