RAFINERIJA NAFTE PANČEVO ŠIRI PALETU PROIZVODA: Prve količine evrodizela sa biokomponentom otpremljene u Rumuniju

Promo

23. 09. 2021. u 15:00

U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene su na tržište Rumunije. Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno ukupno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta.

РАФИНЕРИЈА НАФТЕ ПАНЧЕВО ШИРИ ПАЛЕТУ ПРОИЗВОДА: Прве количине евродизела са биокомпонентом отпремљене у Румунију

Foto: Promo

- Osim ekoloških benefita, proizvodnja evrodizela sa biokomponentom omogućiće nam da dodatno unapredimo konkurentnost naše rafinerije na regionalnom tržištu naftnih derivata. Pored proizvodnje biodizela i projektovanja uslova za proizvodnju biobenzina, nastavljamo da ulažemo i u druge projekte koji će omogućiti veću efikasnost poslovanja i unaprediti rad rafinerije u dužem periodu. Na ovaj način ostajemo posvećeni daljem razvoju prerađivačkih kapaciteta NIS-a, što predstavlja jedan od strateških prioriteta kompanije - izjavio je ovim povodom Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u.

Foto: Promo

Za potrebe realizacije projekta namešavanja biogoriva u evrodizel, u koji je uloženo više od pet miliona evra, obavljena je rekonstrukcija rezervoarskog prostora u pančevačkoj rafineriji, a stvoreni su i uslovi za prijem biokomponente auto i železničkim cisternama.

Foto: Promo

Takođe, obezbeđeno je automatsko linijsko namešavanje biokomponente u evrodizel, kao i otprema ove vrste derivata iz Rafinerije nafte Pančevo svim vidovima transporta. Trenutni kapacitet proizvodnje dizel goriva sa dodatkom biokomponenti u pančevačkoj rafineriji iznosi 600.000 tona godišnje.

Foto: Promo

Početak proizvodnje evrodizela sa biokomponentom u Rafineriji nafte Pančevo još jednom pokazuje spremnost jedinog domaćeg proizvođača naftnih derivata u Srbiji da ispuni sve postojeće i buduće zahteve tržišta.

Foto: Promo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)