SRBIJA TREBA DA ULAŽE U SRPSKU: Naše kompanije koje ulože u pogranični deo RS mogu da računaju na podsticaje

S. B.

22. 09. 2021. u 22:12

ULAGANjE u buduće slobodne zone u pograničnom području između Srbije i Republike Srpske moglo bi da zaustavi iseljavanje ljudi i pražnjenje ovih prostora. Nadležni obe zemlje zato pozivaju naše kompanije da svoje proizvodne pogone podignu u nekoj od opština od Bratunca do Bijeljine, ili u Trebinju i njihovim žiteljima obezbede platu. Zauzvrat mogu da računaju na podršku obe strane.

СРБИЈА ТРЕБА ДА УЛАЖЕ У СРПСКУ: Наше компаније које уложе у погранични део РС могу да рачунају на подстицаје

Arhiva

Konferencija "Investicioni potencijali Republike Srpske" održana je danas u Privrednoj komori Srbije. Okupila je predstavnike obe države i 40 srpskih kompanija.

- Naša očekivanja su velika - istakao je premijer Republike Srpske Radovan Višković. - Želimo da kreiramo slobodne zone od Bratunca do Bijeljine. Inicijativa je pokrenuta pre više od godinu dana. Upravo gradeći ove kapacitete, obezbedićemo radna mesta za ljude u pograničnom predelu. Tako bismo zadržali ljude na njihovim ognjištima i ne bi se pomerali ka većim gradovima. Imaćemo konkretne dogovore sa određenim kompanijama. Predstavićemo im sve benefite koje smo spremni da im pružimo. Pokrajinska vlada je obećala da će privrednici koji dolaze iz Vojvodine imati podsticaje i njihove i Republike Srpske. To smo dogovarali i sa Vladom Srbije. Ti privredni subjekti će imati pažnju institucija u obe zemlje.

Kompanije iz Srbije dosad su u Republiku Srpsku investirale više od milijardu evra. Istovremeno je Srbija Republici Srpskoj najznačajniji spoljnotrgovinski partner.

- Vrednost zajedničkih infrastrukturnih projekata je 800 miliona evra - istakao je ministar finansija Siniša Mali. - Definisali smo spisak zajedničkih poslova u energetici. Tu je i auto-put Beograd-Sarajevo, ali i put Rača-Bijeljina. Investicije ne mogu bez infrastrukture. Ne postoji lokalna samouprava u Republici Srpskoj u koju nije stigao neki dinar iz Srbije. Od 2014. godine donirali smo 82 miliona evra. To pokazuje stepen našeg prijateljstva i poverenja. Srbija je poslednjih godina postala pokretač celog regiona. Uskoro ćemo dostići bruto domaći proizvod vredan 532 milijarde evra, iznos o kome smo donedavno sanjali.

POGODNOSTI

KOMPANIJE iz Srbije mogu da računaju na značajne podsticaje u Republici Srpskoj. Njihovi zakoni ne predviđaju plaćanje poreza na dividende. Ko poveća zarade ima povraćaj od 30 do 70 odsto poreza i doprinosa koje bi platili na to povećanje. Poreske stope su niže nego u okruženju. Na plate novozaposlenih se najmanje 12 meseci ne plaćaju porezi i doprinosi. Velike investicije, u dogovoru sa nadležnima, mogu da obezbede i bolje uslove.

POTPIS ZA BRATUNAC

KOMPANIJA "Ekonomik" iz Beograda već proizvodi građevinske kontejnere u Srebrenici. Danas su potpisali ugovor kojim je predviđeno da pokrenu pogon za profile u Bratuncu. I to u blizini mosta Bratoljub, u čijoj okolini je slobodna zona. Sam most, posle više peripetija, trebalo bi da proradi tokom oktobra. Zainteresovane za ulaganja u Republiku Srpsku su i Naftna industrija Srbije, "Neoplanta", "Galens", "Delta" i "Cepter". Oni su u sredu imali sastanke sa nadležnima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024