USKORO STIŽU PAMETNA BROJILA: Prvo će ih instalirati u ova tri grada - Čuvaju životnu sredinu i rešavaju problem nestanka struje

E.B.T.

14. 09. 2021. u 16:50

POČELA je prva faza modernizacije distributivne mreže, a u narednom periodu su planirana velika ulaganja, kako bi svaki deo Srbije imao stalno napajanje. Čačak, Niš i Kraljevo su prva tri grada u kojima će do 2025. godine biti instalirano 205.000 pametnih brojila.

УСКОРО СТИЖУ ПАМЕТНА БРОЈИЛА: Прво ће их инсталирати у ова три града - Чувају животну средину  и решавају проблем нестанка струје

Foto: V. Mitrić

Time će se smanjiti gubici na distributivnoj mreži, emisija ugljen-dioksida i obezbediti kvalitetnije snabdevanje električnom energijom. Za realizaciju tog projekta, čija je vrednost 40 miliona evra, juče su potpisani ugovori o zajmu između Vlade Srbije i EBRD i o garanciji države da će taj projekat biti urađen.

- Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži u iznosu od oko 200 miliona evra, a instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da se oni umanje - istakla je ministarka energetike Zorana Mihajlović. - Pametna brojila će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 5.000 tona godišnje, a biće od pomoći i onima koji će električnu energiju proizvoditi i trošiti iz solarnih panela.

Ona je navela je da je to prva faza projekta i najavila da će biti i druge faze u koji će biti uloženo još 40 miliona evra.

- Ovo je početak modernizacije distributivne mreže, a mnogo novca je još potrebno uložiti kako bi svaki deo Srbije imao stalno napajanje - istakla je ministarka. - To najbolje znaju građani Srbije koji imaju problem sa čestim nestankom struje.

Generalni direktor Sektora održive infrastrukture u EBRD Nandita Paršad istakla je da je to samo početak saradnje sa EPS-om na tom projektu.

- Projekat pruža podršku prozjumerima, omogućava im da kontrolišu i smanje potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka - objasnila je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović kazao je da je reč o novom načinu merenja utroška električne energije.

- Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, ova faza će biti završena do 2025. godine, a čitav projekat do 2027. godine - naveo je Stevanović.

Direktor poslovnog sistema EPS-a, Saša Stefanović rekao je da će se kroz taj projekat nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u tri grada, Čačku, Nišu i Kraljevu.

- Benefiti su veliki i za EPS i za građane, a ovaj projekat će omogućiti da se bolje prati kvalitet isporučene energije, kao i da se identifikuje svako oštećenje i smanje gubici - ocenio je Stefanović.

Ugovor o garanciji za projekat pametnih brojila potpisali su državni sekretar u Ministarsvu finansija Saša Stevanović i generalni direktor Sektora održive infrastrukture u EBRD Nandita Paršad. Ugovor o zajmu su potpisali direktor poslovnog sistema Elektrodistribucije Srbije Saša Stefanović i generalni direktor Sektora održive infrastrukture u EBRD Nandita Paršad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)