MINISTAR NEDIMOVIĆ U VRŠAČKOM SELU ULJMA: Moramo mnogo da ulažemo u sisteme navodnjavanja

J. J. BALjAK

09. 09. 2021. u 22:05

MINISTAR poljoprivrede Branislav Nedimović danas je bio u radnoj poseti vršačkom selu Uljma.

МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ У ВРШАЧКОМ СЕЛУ УЉМА: Морамо много да улажемо у системе наводњавања

Foto: Grad Vršac

Nakon održanog sastanka sa tamošnjim ratarima i predstavnicima lokalne samouprave, osvrnuo se na stanje u poljoprivredi. Ocenio je da će ova godina, uprkos svemu, biti na višegodišnjem proseku, te da neće proizvesti finansijsku štetu poljoprivrednicima.

- Činjenica je da smo u maju i junu, pre ovih suša, očekivali veći prinos kukuruza, ali mislim da će on biti na prosečnom nivou. Suncokret je negde na lanjskom nivou, dok je soja realno podbacila – rekao je Nedimović.

Napomenuo je i da je cena proizvoda veća za gotovo 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Ljudi će reći da su skočili i inputi, ali oni su porasli tek za 27 procenata – konstatovao je ministar.

Podsetio je i da su u ovom trenutku u toku 24 projekta vezana za sisteme navodnjavanja, koja obuhvataju 150.000 hektara oranica.

- Na državi je da obezbedi infrastrukturu, a na poljoprivrednicima je da li će to da koriste. Mi im i nakon obezbeđivanja uslova dajemo 50 posto subvencija za nabavku opreme. Moramo mnogo da ulažemo u takvu infrastrukturu, ali i u komasaciju i elektrifikaciju. To je glavni posao države – poručio je ministar Nedimović.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović istakla je tom prilikom da lokalna samouprava najviše novca izdvaja za komasaciju, u čijem sprovođenju su lideri u Srbiji.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)