NEDIMOVIĆ - REKORDNE CENE PŠENICE I KUKURUZA: Izvoz hrane veći za 13,9 odsto, stočarstvo ipak beleži ogroman pad proizvodnje

J. Subin

04. 09. 2021. u 10:15

IZVOZ hrane je, u prvih šest meseci, veći za 13,9 odsto, ako se pogleda isti period prošle godine, koja je bila rekordna.

НЕДИМОВИЋ - РЕКОРДНЕ ЦЕНЕ ПШЕНИЦЕ И КУКУРУЗА: Извоз хране већи за 13,9 одсто, сточарство ипак бележи огроман пад производње

Foto Tanjug

Ovo nam uliva dodatnu sigurnost da imamo tržište na koje možemo da izvezemo sav višak. Kada uđemo u strukturu tog viška, onda imamo razlog i za bojazan, pre svega što u ovom trenutku to dobro zvuči za ratarske kulture, kao što su pšenica i kukuruz koje imaju rekordne cene.

Ovo je juče izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na otvaranju nacionalnog dijaloga o prehrambenim sistemima. Kako je dodao, Srbija ima tržišta na koja izvozimo višak, a pred državom je izazov kako da to očuva.

- Moramo da očuvamo izvoz i da ga uvećavamo stalno, pa lako možemo doći do šest milijardi dolara izvoza hrane i to već sledeće godine - istakao je Nedimović.

- Zbog toga je važno da Srbija ne izvozi samo primarne poljoprivredne proizvode, već poluproizvode, koji potiču iz prehrambene industrije ili gotove proizvode.

Prema rečima Nedimovića, poljoprivrednici se sve više raspituju za ulaz u ritejle (velike trgovinske lance), kao i kako da rade na ispunjavanju njihovih standarda. Srpski agrar je tu video šansu za fiksnu cenu, ali i mogućnost da se njihovi proizvodi nađu na stranim tržištima, jer su ritejl lanci zapravo multinacionalne kompanije. Zbog toga je važno ulagati u mlekare, pakovanje i selektovanje voća i povrća.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoa Žakob istakla je da 14 odsto zaposlenih u Srbiji radi u poljoprivredi.

Pandemija virusa korona negativno je uticala na sektor stočarstva, koji od početka godine beleži pad proizvodnje, prodaje i izvoza, zbog čega su potrebne hitne mere. Određivanje minimalne otkupne cene sirovog mleka, poreske olakšice, kao i pravo prečeg zakupa zemljišta, neke su od hitnih mera koje traže proizvođači.

Uvode standarde za domaće meso

PREDSTAVNICI Ministarstva poljoprivrede su najavili da će Vlada uskoro usvojiti uredbu o povećanju premije za mleko, što će biti značajno za oko 18.000 poljoprivrednih proizvođača, kao i da se radi na uvođenju sektorskog standarda za obeležavanje porekla domaćeg mesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja