MOMIROVIĆ: Pokrenuta izgradnja regionalne deponije u Kruševcu, ekološki planovi imaju prioritet

Novosti online

27. 08. 2021. u 13:53

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas finansijske ugovore sa nemačkom razvojnom bankom KFV za realizaciju projekata izgradnje regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom u Kruševcu.

МОМИРОВИЋ: Покренута изградња регионалне депоније у Крушевцу, еколошки планови имају приоритет

Foto: Ministarstvo građevinarstva, rudarstva i energetike

Ukupna vrednost investicija prve faze iznosi 13.7 miliona evra, a početak izgradnje je planiran za drugu polovinu 2022. godine sa planiranom rokom za završetak do kraja 2024.

- Ovom investicijom osetno poboljšavamo kvalitet života za građane celog Rasinskog okruga. Centar će imati regionalni karakter sa dovoljnim kapacitetom da pored grada Kruševca i okolne, opštine Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin, Brus i Blace, takođe mogu na propisan način da odlažu komunalni otpad. Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i time našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije. Ekološki planovi imaju prioritet. Naš plan je da u narednih 5 godina uložimo više od 4 milijarde evra i izgradićemo komunalnu infrastrukturu u oko 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiju - rekao je ministar Momirović. Ministar je naglasio da je Kruševac apsolutni lider u investicijama u komunalnu infrastrukturu i ekološkim projektima.

- Moram da podsetim da smo ovde izgradili najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda i da smo izgradili 60 kilometara nove komunalne infrastrukture - naveo je Momirović.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je da će veoma zadovoljna što će ovim projektom biti rešeno veoma značajno pitanje zaštite životne sredine.

- Zahvaljujem se i ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i KFV. Ovo nije prvi projekat koji radimo zajedno, što pokazuje da smo primer dobre prakse i da ćemo nastaviti uspešnu saradnju - navela je gradonačelnica Palurović.

Rudiger Hartman, predstavnik KFV za Srbiju je rekao da mu je čast što ispred ove organizacije potpisuje ugovore sa “gradom bogate istorije” – Kruševcem.

- Naš fokus saradnje je na održivom razvoju u oblasti životne sredine. Impresionirani smo ambicioznom ekološkom agendum Kruševca i ministarstva i nadam se da ćemo imati uspešnu saradnju u budućnosti - kazao je Hartman.

U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom KFV, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom.

Realizacijom ovih investicija se daje značajan doprinos održivom urabnom razvoju kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, unapređenju zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena, u skladu sa ciljevima „Zelene Agende“ za Zapadni Balkan i pregovaračkom pozicijom za poglavlje 27 u okviru procesa pristupanja Evropskoj Uniji.

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške SR Nemačke i KFV banke, obezbeđeno 290 miliona evra za prioritentne investicije u 35 gradova u Srbiji, u oblasti otpadnih su završene investicije ili je realizaciju u toku u Kruševcu, Vranju i Subotici sa preko 350,000 stanovnika, dok je u oblasti upravljanja komunalnim otpadom u pripremnoj fazi program za 2 regiona sa centrima u Kruševcu i Vranju, sa preko 360,000 stanovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)