SPOJENA PRUGA IZMEĐU STARE PAZOVE I NOVOG SADA – Predsednik Vučić: Bolja nego u Švajcarskoj (FOTO)

Tanjug

24. 08. 2021. u 11:25

SPAJANJEM železničkog koloseka na deonici Stara Pazova - Novi Sad, na vijaduktu u plovnom delu Dunava, svečano je obeležen završetak građevinskih radova na toj deonici, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog direktora RŽD-a Olega Belozjorova.

СПОЈЕНА ПРУГА ИЗМЕЂУ СТАРЕ ПАЗОВЕ И НОВОГ САДА – Председник Вучић:  Боља него у Швајцарској (ФОТО)

Foto: Novosti

Do mesta na kojem je kolosek spojen predsednik i predstavnici ruskih partnera došli su vozom, komentarišući da pruga "izvanredno izgleda".

Mašinovođa, koji je upravljao vozom, istakao je da taj posao radi već 30 godina i da samo može da poželi da se vozi ovakvom prugom.

Foto: Novosti

- Vozio sam na raznim prugama, ali ovako nešto nisam imao - dodao je on.

Vučić je rekao da je presrećan kada tako nešto čuje.

Rekao je da je pruga bolja nego u Švajcarskoj i dodao da mi kao da se se stidimo sebe, svog uspeha.

Foto: Novosti

Ministar saobraćaja Tomislav Momirović istakao je da je reč o najmodernijoj pruzi u Srbiji, sa modernom signalizacijom.

Prvi zamenik direktora RŽD-a Mansurbek Sultanov istakao je da je ta kompanija spremna da radi dalje u Srbiji.

Foto: Novosti

- Možete da pregovarate o pruzi Valjevo-Priboj-Vrbnica, to je mnogo važna pruga zbog Kosjerića, Priboja. Ovo je prelazak iz prošlosti u budućnost. Ovo je drugačija, nova Srbija, drugo lice Srbije. Nije važno šta god ko mislio u politici, ovo je neverovatna lepota. Za uživanje - rekao je Vučić.

Preneo je i da je bio iznenađen kada mu je predsednik Rusije Vladimir Putin pričao da je u RŽD-u zaposleno 1,2 miliona ljudi.

Foto: Novosti

- Pogledajte samo kako će da izgleda. Samo da vidite kvalitet tunela, a kakve smo doskoro imali. Sve što su uradili je fantastično, sve stanice su nove, čiste, nema urušenih kao nekada... Ogromna promena - konstatovao je Vučić.

Dodao je da uskoro kreće deonica pruge Beograd - Batajnica.

- Testiraćemo sekciju po sekciju. Testiranje ove deonice je u januaru, a krajem februara očekujemo da putnici krenu. Imaćemo vrhunske vozove, dabldekere - rekao je Vučić.

Foto: Novosti

Naveo je da prvi voz treba da stigne do kraja oktobra i da će biti među najmodernijim u Evropi.

Ruska kompanija "RŽD Internešnal" završila je građevinske radove na izgradnji najdužeg železničkog vijadukta u Srbiji u plavnom delu Dunava i tunela "Čortanovci", više od pola godine pre planiranih rokova.

Vijadukt i tunel su deo prve brze pruge Beograd – Budimpešta.

Radovi na izgradnji vijadukta počeli su 1. novembra 2017. godine, njegova dužina je tri kilometara, a visina pojedinih stubova oko 26 metara.

Vijadukt je projektovan na izlazu iz tunela Čortanovci, ispred Sremskih Karlovaca i proteže se u plavnom delu Dunava.

Foto: Novosti

Tunel Čortanovci predstavlja dve paralelne cevi ukupne dužine 2,2 kilometara.

Radovi na njegovoj izgradnji počeli su septembra 2017. godine i završeni su sedam meseci pre roka.

U aprilu su oba objekta uspešno prošla inspekciju Ministarstva građevinarstva za usklađenost sa projektnim rešenjima.

Pre puštanja objekata u rad biće izvedeni radovi na ugradnji kontaktne mreže, gornjeg stroja koloseka, a takođe će biti sprovedena ispitivanja pre puštanja u rad, koja su planirana za jesen.

Foto: Novosti

RŽD Internešnal vrši modernizaciju i izgradnju železnica u Srbiji od 2014. godine, u okviru Ugovora, potpisanog 2013. godine.

Ukupna vrednost ugovora iznosi 941 miliona dolara, od čega se 800 miliona finansira iz sredstava državnog izvoznog kredita, koji je Vlada Rusije odobrila Vladi Srbije.

Već je završena rekonstrukcija pruga Beograd - Pančevo, Resnik -Valjevo, a Srbiji je isporučeno i 27 dizel-motornih vozova ruske proizvodnje.

Deonica Stara Pazova - Novi Sad dužine je 40,44 kilometra pruge Beograd - Budimpešta, za brzine saobraćaja vozova do 200 kilometara na čas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)