OD CARINA ZA PETINU VIŠE NEGO LANE: Od dažbina, od početka godine, u budžet se slilo 428 milijardi dinara

S. B.

13. 08. 2021. u 08:20

UVOZ ne posustaje. Uprava carina Srbije je od početka godine u budžet uplatila 428,2 milijarde dinara, odnosno 3,6 milijardi evra.

ОД ЦАРИНА ЗА ПЕТИНУ ВИШЕ НЕГО ЛАНЕ: Од дажбина, од почетка године, у буџет се слило 428 милијарди динара

Foto Promo

To je za petinu, odnosno 608 miliona evra, više nego u istom periodu lane. Carinske dažbine veće su i kada se porede sa godinom pre korone. U odnosu na 2019. godinu preko Carine je u budžet stiglo devet odsto više sredstava.

Do ovog perioda godine, u 2020. carina je naplatila 356,9 milijardi dinara, a 2019. - 392,9 milijardi dinara. Uvozne dažbine su carina, akciza i uvozni porez na dodatu vrednost. One skoro do pola napune državnu kasu.

- U budžet je uplaćeno 71,3 milijarde dinara više nego prošle godine, ali i 35,3 milijarde dinara više nego 2019. kada nije bilo kovida i ograničenja u kretanju robe i putnika - ističe Branko Radujko, direktor Uprave carina.

- Ti rezultati su ostvareni insistiranjem na primeni i poštovanju zakona i carinskih propisa. Koliko su važni ovi podaci možemo zaključiti iz činjenice da se gotovo polovina državnog budžeta puni iz prihoda koji ostvaruje Uprava carina i kada imate rast od 20 odsto na godišnjem nivou, možete da zamislite koliko to doprinosi kvalitetu života naših građana.

Carinici su tokom ove godine, samo od putnika koji nisu prijavili devize, oduzeli oko dva i po miliona evra. Taj novac je otišao u srpski budžet. Putnici, kako napominje Radujko, najčešće pokušavaju da prošvercuju skupocene satove i gotovinu.

- Na putničkom saobraćaju je zaplenjeno i oko 200 kilograma droge, 350.000 komada raznih lekova, a carinici su sprečili i krijumčarenje skupocene slike Paje Jovanovića - dodaje Radujko.

- U komercijalnom saobraćaju se beleži veliki pad broja pokušaja da se krijumčari akcizna roba, cigarete i nafta. U ovoj godini bilo je svega nekoliko pokušaja, imali smo nekoliko zaplena, ali ni blizu po broju pokušaja, niti po količinama kao što je to bilo u prethodnim periodima. Ne isplate se dogovaranja i razgovaranja o carini izvan Carine.

Foto Tanjug

Postoje carinske procedure, službenici, svako ko ima neki posao da obavi sa carinom obaviće ga zakonito, transparentno i onako kako je predviđeno svim propisima.

POSTUPAK U REALNOM VREMENU

PRIORITET Uprave carina je poboljšanje statusa zaposlenih i modernizacija i digitalizacija carinske službe.

- Digitalizacija podrazumeva da će Uprava carina obezbediti pouzdanije, transparentnije i brže carinske procedure, gde će se kretanje robe i status robe u carinskim postupcima videti u realnom vremenu - objašnjava Branko Radujko.

- Ne samo da ćemo učiniti proceduru efikasnijom i bržom, nego ćemo i svakako izbeći onaj faktor rizika od ljudske greške.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)