KAMATA OSTAJE 1 ODSTO: Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio

B.Ca.

12. 08. 2021. u 13:01

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1 odsto.

КАМАТА ОСТАЈЕ 1 ОДСТО: Извршни одбор Народне банке Србије одлучио

Arhiva

Kako je IO NBS istakao pokazatelji ekonomske aktivnosti od početka ove godine iznad su očekivanja. Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku rast BDP u drugom tromesečju u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 13,4 procenata i rezultat je nastavka pozitivnih tendencija naše ekonomije, ali i niske prošlogodišnje baze, kada su epidemiološke mere bile najstrože. Na tromesečnom nivou rast BDP je kako kažu iznosio 1,2 odsto.

Razmatrajući kretanje inflacije, IO je naglasio da se ona od aprila kreće oko centralne vrednosti cilja - 3, plus-minus 1,5 odsto.

- Kao i u slučaju drugih zemalja u okruženju, viši nivo međugodišnje inflacije u odnosu na prethodno tromesečje dominantno je posledica niske baze iz istog perioda prošle godine kod cena naftnih derivata, kao i viših troškovnih pritisaka po osnovu rasta svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci - kažu u NBS. - Istovremeno, ukazujemo na to da nema znatnijih inflatornih pritisaka sa strane tražnje. Na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka ukazuju i dalje niska i stabilna bazna inflacija - oko 2 odsto, kao i kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora nalaze oko centralne vrednosti cilja, a u slučaju privrede su i niža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima