NA RAČUNE LEGLO PO 90.000 DINARA Mali: Danas uplata pomoći za samostalne radnike u kulturi

Novosti online

06. 08. 2021. u 11:43

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je danas isplaćena novčana pomoć u iznosu od po 90.000 dinara neto, kao i pripadajući doprinosi, za ukupno 777 samostalnih radnika u kulturi razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ta pomoć. Za ovu vrstu pomoći, dodao je ministar, izdvojeno je oko 83,3 miliona dinara.

НА РАЧУНЕ ЛЕГЛО ПО 90.000 ДИНАРА Мали: Данас уплата помоћи за самосталне раднике у култури

Foto: Ministarstvo

Siniša Mali je precizirao da je novac danas prebačen udruženjima, a da će ta udruženja uplatiti novac članovima na koje se ova mera pomoći odnosi.

Ova mera se, precizirao je, odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.

- Nastavljamo sa sprovođenjem trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa. Sledi nam i uplata pune minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije. Oni su punu minimalnu zaradu dobili u julu mesecu, a 16. avgusta će im biti uplaćena još jedna - rekao je ministar Mali.

Ističući da se još jednom potvrdilo da država na vreme ispunjava sve obaveze, Mali je rekao da se po planiranoj dinamici nastavljaju isplate pomoći građanima i privredi u okviru trećeg paketa.

On je naveo da će autoprevoznici krajem avgusta dobiti petu ratu sektorske pomoći, a naglasio je i da će penzioneri u septembru mesecu dobiti pomoć u visini od 50 evra, kao i da će svi punoletni građani u novembru dobiti po 30 evra, a zatim u decembru i dodatnih 20 evra.

- To znači da će penzioneri do kraja godine od države dobiti ukupno 100 evra, a svi ostali punoletni građani po 50 evra. Osim toga, tu je i nova mera podrške za naše najstarije sugrađane, koji će početkom sledeće godine dobiti po 20.000 dinara - naveo je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, finansije Republike Srbije su u potpunosti stabilne, a ekonomski rezultati koje naša zemlja postiže su veoma dobri. Ministar je podsetio da je privredni rast u prvoj polovini ove godine iznosio 7,5 odsto, a da je javni dug na kraju juna iznosio 55 odsto BDP-a.

- Zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima imamo prostora za povećanje plata i penzija, za povećanje minimalne cene rada, kao i za najnoviju meru podrške penzionerima od po 20.000 dinara. Država je tu za svoje građane i kontinuirano ih podržava i to je politika od koje nećemo odustati - zaključio je ministar finansija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju