MINISTAR MOMIROVIĆ: Do danas isplaćeno 1.8 milijardi dinara pomoći autobuskim prevoznicima

Tanjug

03. 08. 2021. u 14:06

UKOLIKO situacija sa koronom ponovo bude ekstremna država je spremna da dodatno pomogne autobuske prevoznike, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović posle razgovora sa predstavnicima prevozničkih kompanija, i dodao da je u ovom trenutku o tome preuranjeno govoriti, ali da će se situacija pratiti.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: До данас исплаћено 1.8 милијарди динара помоћи аутобуским превозницима

Foto: N. Karlić

On je podsetio da su ministarstvo i Vlada Srbije podržali autobuske prevoznike tokom dve godine sa oko 30 miliona evra.

Naveo je da su isplaćene i četiri rate subvencija za 694 autobuska prevoznika sa malo manje od 7.000 registrovanih autobusa, koje su iznosile 1,8 milijardi dinara, čime je spašeno 13.000 radnih mesta u tom sektoru.

- Jasno smo rekli našim kolegama autoprevoznicima da će Vlada Srbije uvek biti uz njih i nećemo dozvoliti da propadnu ako se korona bude razvlačila i imala i ubuduće razorne efekte. Bićemo uz njih samo pod jednim uslovom da čuvaju svoje kompanije i svoje zaposlene. Samo tako zajedno možemo izaći iz ove priče - rekao je Momirović.

On je ocenio da je osnovno da se prati dalji razvoj situacije sa koronom.

- Na žalost niko ne može da pretpostavi kako će izgledati tržište saobraćaja u narednim mesecima. Ukoliko stvari budu ponovo ekstremne, a nadam se da neće, mi ćemo sa adekvatnom pomoći izaći. Svakako ćemo dodatni vid podrške dati autobuskim prevoznicima. Ali u ovom trenutku je preuranjeno o tome govoriti - rekao je on.

Na pitanje kakav je stav ministarstva o merama koje prevoznici predlažu odgovorio je da da postoje neke sistemske mere koje je moguće promeniti i prilagoditi.

- O tome smo sada pričali. Još je rano za konkretnije stvari - rekao je on.

Predsednik odbora grupacije za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice PKS Milomir Radovanović ocenio je da je sastanak sa ministrom bio konstruktivan te da će se prevoznicima omogućiti da opstanemo u svom poslu.

Naveo je da su prisustvovali i predstavnici sedam saobraćajnih firmi, te da su imali imali zahteva u vezi prevazilaženju problema u poslovanju koje je vreme nametnulo.

- Problemi su u zadržavanju radne snage, i delu obnove voznog parka - istakao je on.

Kako je naveo 19 meseci prevoznici nisu otpuštali radnike, a državna pomoć im je puno značila, jer bez nje ne bi mogli da servisiraju obaveze.

- Izrazili smo neke zahteve koji se tiču, kratkoročnih i dugoročnih mera, da bi naša delatnost opstala, jer je reč o veoma fleksibilnoj delatnosti koja upošljava preko 20.000 radnika - rekao je on.

Istakao je značaj zadržavanja u ovoj delatnosti profesionalnih vozača, mehaničara i auto električara koji su atraktivni za mnoge druge delatnosti.

- Problem je nama prevoznicima sačuvati tu radnu snagu, pratiti njihove zahteve i u delu korekcije ličnih dohodaka. Kroz ovaj period nismo smanjivali zarade, nego smo i povećavali, da bi zadržali radnu snagu, da bi javni prevoz ostao u funkciju za građane - rekao je on.

Kako je naveo, ključni predlozi za ministarstvo danas su bili da se poveća povraćaj dela akcize za gorivo, isplata minimalca za vozače i automehaničare ako postoji mogućnost, kao i da lokalne samouprave nađu sredstva za očuvanje lokalnog javnog prevoza.

Ministar Momirović je sastanak iskoristio i kao priliku da prevoznike upozna sa potencijalima inicijative "Otvoreni Balkan" koja će omogućiti intergraciju regiona i slobodan promet robe i usluga.

- Nama je cilj potpuno slobodan promet roba i ljudi, brža komunikacija, kako bi naši između ostalog i autobuski prevoznici našli svoj interes, podigli svoje poslovanje, dodatno razvili svoje biznise i zaposlili još više ljudi - rekao je on.

Ministru je pre šest dana pozlilo dok je obilazio radove na deonici autoputa ka Požegi pa je imao hitnu operaciju slepog creva.

- Svašta može čoveka da zadesi. I u životu i na terenu. Dobro se oporavljam. To je sada iza mene. Želeo bih da zatvorim tu temu. Osećam se odlično - prokomentarisao je on danas svoje zdravstveno stanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024