HRVATSKA POVUKLA SLADOLEDE SNICKERS, TWIX, BOUNTY: U Srbiji još na policama

S. Milošević

31. 07. 2021. u 16:06 >> 22:16

SLADOLEDI "snikers", "tviks", "bounti" i "em en ems" povučeni su sa hrvatskog tržišta zbog utvrđenog prisustva pesticida etilen-oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

ХРВАТСКА ПОВУКЛА СЛАДОЛЕДЕ SNICKERS, TWIX, BOUNTY: У Србији још на полицама

M. Anđela

U Srbiji, ove hladne poslastice i dalje su u frižiderima trgovinskih lanaca, kao i u "Frikomovim" rashladnim uređajima na ulicama. Sa tržišta suseda povučeni su i "dukatos" jogurti - crna ribizla i cimet narandža.

Kako za "Novosti" potvrđuju u nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, oni nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje putem RASFF (sistem za brzo uzbunjivanje za hranu i proizvode za životinje Evropske unije), da je ta serija ušla na naše tržište. Ipak, ponavljaju da budno motre na celu situaciju.

U jednom velikom trgovinskom lancu, za "Novosti" kažu da povučenih "dukatos" jogurta nema u ponudi.

- Sladolede imamo u frižiderima, ali nalog za njihovo povlačenje nismo dobili. Postoje naznake da serija koja je povučena sa tržišta Hrvatske nije ni dospela do naših potrošača. Čekamo da se oglasi Ministarstvo poljoprivrede, kao i kompanija "Frikom", koja je distributer ovih sladoleda - kaže naš izvor.

U ove tvrdnje uverili su se i reporteri "Novosti" koji su obišli nekoliko marketa.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske obavestilo je potrošače o povlačenju ovih sladoleda u različitim pakovanjima, zbog utvrđenog prisustva pesticida. Nadležni su saopštili da dobavljač "Mars Hrvatska" d.o.o. iz predostrožnosti povlači ove ledene poslastice iz prodaje.

Kako su naveli, proizvodi imaju različite datume za istek roka upotrebe i različite serijske brojeve. Oni nisu u skladu sa propisima Evropske unije o maksimalnom nivou ostataka pesticida u ili na hrani za ljudsku upotrebu, odnosno hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla.

Njihovo ministarstvo je objavilo i da proizvođač "Dukat" iz Zagreba, zbog istog ovog pesticida, preventivno povlači jogurt sa ukusom crne ribizle i narandže i cimeta. Povučeni su ovi jogurti sa rokom trajanja: 4. 8. 2021, 11. 8. 2021, 20. 8. 2021, 28. 8. 2021.

REČ PROIZVOĐAČA

POVODOM povlačenja sladoleda oglasila se i kompanija "Mars" iz Hrvatske. Navode da iako je nivo ETO u spornom sastojku iznad zakonskih granica za Evropu, u sladoledima koriste veoma malu količinu tog sastojka. Dodaju da veruju da je ona i u tim problematičnim sladoledima daleko ispod zakonskih ograničenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja