PROTEST ZBOG PROSTORNOG PLANA: Zasedanje odbornika lokalnog parlamenta u Loznici juče izazvalo veliku buru

V. M. - B. Ca.

30. 07. 2021. u 08:40

ISPRED gradske skupštine u Loznici, pred početak zasedanja lokalnog parlamenta, okupili su se juče nezadovoljni građani koji se protive da kompanija "Rio Tinto" izgradi rudnik i eksploatiše rudu jadarita u tom kraju.

ПРОТЕСТ ЗБОГ ПРОСТОРНОГ ПЛАНА: Заседање одборника локалног парламента у Лозници јуче изазвало велику буру

Foto V. Mitrić

Strahujući da će odbornici usvojiti regulacioni plan koji sadrži u sebi i budući rudnik, organizovali su protest ispred ovog zdanja.

Nezadovoljni žitelji ovog kraja i ekološki aktivisti kažu da je loznički parlament izglasao prostorni plan Loznice, kojim se prvi put formalno uvodi rudnik litijuma u jedan zvanični dokument. Kako kažu, upisivanjem projekta "Jadar" u prostorni plan, "otvorena vrata" ekploataciji jadarita u selima Gornjeg Jadra, odakle su uveliko iseljavaju meštani koji su prodali kuće i imanja kompaniji "Rio Tinto".

Među onima koji su juče protestovali bilo je i članova udruženja građana, ali i političara, a tražili su od odbornika Skupštine grada da ne glasaju za regulacioni plan kojim će u plan grada biti upisana firma koja namerava da izgradi rudnik jadarita. To je, kako kažu, početak svih kasnijih dozvola na osnovu kojih će tražiti građevinsku dozvolu za sva postrojenja.

Odbornicima su i prethodnih dana pred najavljenu sednicu od udruženja građana za Jadar i Rađevinu, stizala pisana upozorenja, ali nepotpisana, da to ne čine, napominjući da je prostorni plan protivustavan i vrlo štetan z životnu sredinu.

"Rio Tinto" je, na konferenciji pre dva dana nagovestio da su spremili 2,4 milijarde američkih dolara ulaganja za projekat "Jadarit" u lozničkom kraju. Veliki broj žitelja ovog kraja ne želi ni da čuje za taj projekat, smatrajući da će time biti "nanete nesagledive štete za sva vremena, Jadru i Rađevini". Duž druma prema Valjevu, odavno su postavili bilborde sa tim porukama.

ZELENOVIĆ OTERAN

PROTESTU se juče pridružila i građanska platforma "Akcija" ispred koje je Nebojša Zelenović, bivši gradonačelnik Šapca. Kako su mnogi mediji juče preneli, učesnici protesta su tražili od Zelenovića da ode. Uz povike kako je opljačkao Šabac, zahtevali su da policija i organizatori protesta protiv "Rio Tinta" udalje Zelenovića što se na kraju i desilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel