ČADEŽ U SKOPLJU: Cilj da prevoznici čekaju 0 minuta na granici!

Tanjug

29. 07. 2021. u 12:15

PREDSEDNIK Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je danas na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju da je cilj da privredni znatno olakša poslovanje u regionu i da prevoznici nula minuta čekaju na granici.

ЧАДЕЖ У СКОПЉУ: Циљ да превозници чекају 0 минута на граници!

Foto: Zoran Žestić

Čadež je, na panelu sa predsednici privrednih komora Severne Makedonije i Albanije Brankom Azeskim i Ines Mućostepa, kao i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Zoranom Zevom i Edijem Ramom, zahvalio svima što je napravljen veliki korak napred u prethodnom periodu za građane i privredu sve tri zemlje, kao i da sada možemo započeti nešto novo.

- Sve je postavljeno da pričamo o regionalnoj saradnji, imamo ime koje nije mnogo regionalno, ali je važno da pričamo o ekonomskoj saradnji, da više pričamo o ekonomiji i napravimo novac, i imamo vidljive rezultate saradnje - rekao je Čadež.

Kako je rekao, naši parevoznici čekaju 120 do 160 minuta na granici, a cilj je da nema čekanja kako bi privrede bile mnogo konkurentnije.

Čadež je istakao da je važno da se pojednostave procedure za radne dozvole, jer se privednici žale da nemaju dovoljno dobre radne snage.

To će omogućiti bolju mobilnost radne snage, ali i zaustaviti odliv stanovništva u inostranstv, s obzirom da je oko 350.000 ljudi napustilo našu zemlju u periodu između 2012. do 2019.

Mućostepa je rekla da počine nova era saradnje između politike biznisa.

- Ali i nova era saradnje između politike i politike, kao i biznisa i biznisa - navela je ona.

Albanska komora je spremna da poveća angažman u okviru inicijative i bude podršak da se uklone sve barijere za biznis. Zato će komore pratiti ovu dinamiku i delovati kao aktivan partner, poručila je ona.

- Stvarmo biznis ''šengen'' porodicu bez barijera, kako bi čuli zajednički glas biznis zajednice u regionu - rekla je ona.

Azeski je poručio da je cilj da redovi kamiona na našim granicama nestanu i da takve sitaucije više ne viđamo na prelazima.

- Važno je da se danas dogovorimo i postignemo sporazum - da otvorimo Balkan i da se ujedinimo kao biznis. Političko liderstvo se traži od svih predstavnika zemalja i to su pokazali i Vučić i Zaev i Rama, koji još nemaju kompletnu podršku da nateraju svoje građane da svi gledaju ka istom pravcu. Zato molim aplauz da sve njih nagradimo - poručio je Azeski nakon čega su učesnici foruma aplauzom nagradili lidere tri zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?