MINISTAR NEDIMOVIĆ: Po svaku cenu branimo Mačvu, Srem i Južnu Bačku od svinjske kuge

Tanjug

28. 07. 2021. u 10:16

MINISTAR poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će država po svaku cenu od afričke kuge svinja gledati da odbrani prostore Mačve, Srema i Južne Bačke koji su glavne proizvođačke tačke u proizvodnji svinja.

МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ: По сваку цену бранимо Мачву, Срем и Јужну Бачку од свињске куге

Foto N. Fifić

- Što se afričke kuge svinja tiče sve je očekivano. Ni Nemačka ne može da se izbori sa afričkom kugom svinja. To je bolest od koje nema leka, ljudi nisu u opasnosti, ali jeste fond svinja - rekao je on u izjavi za Tanjug.

Kako je naveo, u Srbiji su ovoj bolesti naročito je izložen granični prostor ka Bugarskoj i Rumuniji.

- U Rumuniji divlja ova bolest i ne mogu da je suzbiju. Mi afričku kugu svinja još uvek kontrolišemo na prostoru Istočne Srbije, nešto malo je ima u centralnoj Srbiji. Naše glavne proizvođačke tačke za svinje su Mačva, Srem i Južna Bačka. Gledaćemo po cenu svega da branimo te prostore - rekao je Nedimović.

On je ocenio da ne može da razume uzgajivače svinja iz Istočne Srbije koji svinje upkos upozorenjima puštaju u šumu, a ne prestaju ni sa praksom mešanja domaćih i divljih svinja.

- Tako postajemo uvoznici afričke kuge svinja. Moramo da promenimo svest o ovoj bolesti koja uopšte nije za igranje - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)