MINISTAR MALI: Danas novac autoprevoznicima - Sledi niz isplata sve do decembra

Novosti online

28. 07. 2021. u 09:57

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da će danas biti isplaćena četvrta rata sektorske pomoći za autoprevoznike, za šta je država opredelila oko 433 miliona dinara.

МИНИСТАР МАЛИ: Данас новац аутопревозницима - Следи низ исплата све до децембра

Foto: Tanjug/D.K.

Siniša Mali je rekao da će novac dobiti 633 privrednih subjekata, koja imaju 6.139 licenciranih, registrovanih autobusa, i koji su ispunili uslove za dobijanje ove vrste podrške države.

- Nastavljamo sa uspešnim sprovođenjem trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa. Danas će biti uplaćena četvrta rata pomoći za autoprevoznike koji dobijaju 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci - naveo je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, autoprevoznici iza sebe imaju zaista tešku godinu za poslovanje i podrška države im je neophodna kako bi prebrodili težak period, zbog čega i dobijaju kontinuiranu pomoć u periodu od pola godine.

- Autoprevoznici će dobiti novčanu podršku od države i u naredna dva meseca, odnosno krajem avgusta i krajem septembra. Ukupno je za meru podrške autoprevoznicima rebalansom budžeta opredeljeno 2,6 milijardi dinara - rekao je ministar Mali i dodao da država želi da pomogne svima kojima je pomoć potrebna, pa će tako 16. avgusta po drugi put, u okviru trećeg paketa, biti isplaćena puna minimalna zarada za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije.

Takođe, u petak, 6. avgusta je planirana isplata jednokratne novčane podrške u visini od po 90.000 dinara neto, za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena takva pomoć. Kako je ministar objasnio, ta mera se odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.

- U septembru će biti isplaćena i pomoć u visini od po 50 evra za naše najstarije sugrađane, dok će u novembru biti isplaćeno 30 evra za punoletne građane Srbije, koji su i u maju dobili po 30 evra. Zatim će u decembru svi punoletni građani dobiti dodatnih 20 evra, što je nova mera koju planiramo - rekao je ministar.

Ministar je dodao da to znači da će penzioneri do kraja godine od države dobiti ukupno 100 evra, a ostali punoletni građani po 50 evra.

Siniša Mali je istakao i da  su finansije Republike Srbije stabilne, a ekonomski pokazatelji veoma dobri.

Ministar je naveo da se očekuje da rast BDP u drugom kvartalu bude između 12 i 15 odsto, a da će na kraju godine Srbija ponovo imati jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o stopi rasta BDP-a.

- Prosečna neto zarada u maju mesecu je iznosila 65.025 dinara i nominalno je veća za 10,4 odsto, a realno za 6,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. To je veoma značajna vest jer rast zarada utiče i na povećanje penzija koje nas očekuje u narednom period - rekao je ministar Mali.

Sve navedene mere pomoći su deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, koji je vredan oko dve milijarde evra, što je 4,5% BDP. Tokom prošle godine su sprovedena dva paketa podrške vredna oko šest milijardi evra. U zbiru, sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije vredna su oko osam milijardi evra, što je prema preliminarnim procenama oko 17,4% BDP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)