SRBIJA REGIONALNI LIDER: Izveštaj Evropske komisije potvrdio - naša zemlja značajno napredovala u oblasti inovacija

Novosti online

26. 07. 2021. u 15:10

SRBIJA je ostvarila značajan rast od skoro 30% u poslednje tri godine u oblasti inovacija, objavljeno je u poslednjem izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija (European Innovation Scoreboard), saopštila je Vlada Srbije.

СРБИЈА РЕГИОНАЛНИ ЛИДЕР: Извештај Европске комисије потврдио - наша земља значајно напредовала у области иновација

Zgrada Vlade Srbije

Prema ovom izveštaju, u kojem se ocenjuju različite komponente inovacija na osnovu zvaničnih podataka, kao što su oblasti ljudskog kapitala, digitalizacija, inovativne privrede i drugi, rast Srbije je duplo brži od rasta država članica EU. 

Ocena izveštaja Evropske komisije jeste da je Srbija u svim oblastima zabeležila zapažen rast, pogotovo u prethodne tri godine. Srbija je sada na nivou 66,2% proseka EU (2018. godine bila je na 58%), dok je u određenim oblastima daleko ispred proseka EU. U oblasti kreiranja inovacija u malim i srednjim preduzećima Srbija je 65,8% iznad proseka EU, a u oblasti zapošljavanja u inovativnim kompanijama 46% iznad proseka EU u oblasti. 

Prema izveštaju Evropske komisije Srbija je regionalni lider na ovoj listi, i ubedljivo je ispred i pojedinih država članica EU (ispred Rumunije, Bugarske, Letonije, kao i Poljske i Slovačke). 

Ovaj uspeh rezultat je povećanih ulaganja države u inovacije, nauku i obrazovanje, kao i privatnog sektora koji je prepoznao budućnost privrede u oblasti inovacija. Broj zaposlenih u IT industriji je dupliran za manje od četiri godine na više od 40 hiljada u 2021. godini. U Srbiji sve veći broj kompanija razvija svoje inovativne proizvode, što i dokazuju prodaje domaćih IT kompanija za iznose od više stotina miliona evra.

Preporuka izveštaja je da će dodatna ulaganja, pogotovo kroz finansijsku podršku razvoja startapova, ulaganja u fondove rizičkog kapitala, i razvoja obrazovanja koje će omogućiti veći broj talentovanih kadrova, omogućiti dalji rast Srbije na ovoj listi. 

Izveštaj Evropske komisije o oceni inovacija, daje komparativnu analizu u oblasti inovacija za zemlje članice EU i druge evropske zemlje. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024