ZAHVALNOST NA ODLIČNOJ SARADNJI: Siniša Mali primio Sebastijana Sosu u oproštajnu posetu

Novosti online

26. 07. 2021. u 12:44

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali primio je danas u oproštajnu posetu stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijana Sosu.

ЗАХВАЛНОСТ НА ОДЛИЧНОЈ САРАДЊИ: Синиша Мали примио Себастијана Сосу у опроштајну посету

Foto: Ministarstvo

Siniša Mali se zahvalio Sosi na odličnoj saradnji, i dodao da su u prethodnom periodu Republika Srbija i MMF imali zaista dobar i konstruktivan odnos, te da je u junu potvrđen i novi savetodavni aranžman naše zemlje i te međunarodne finansijske institucije.

Ministar Mali je podsetio da je Odbor direktora MMF-a, 18. juna potvrdio novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati 30 meseci, i koji predstavlja još jednu uspešnu potvrdu ekonomske politike Republike Srbije.

- Ono što je za nas posebno važno i što uvek želim da naglasim to je da je taj aranžman isključivo savetodavnog karaktera što znači da nam nije potreban novac od MMF-a, čak ni u vremenima svetske ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona - rekao je ministar finansija.

Prema rečima Siniše Malog, novi aranžman sa MMF-om je podrška nastavku reformskih procesa u Srbiji i prvenstveno je usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

- Akcenat će biti na daljim strukturnim i institucionalnim reformama, među kojima su dalja reforma javnih preduzeća i nastavak modernizacije Poreske uprave. Poseban fokus je na takozvanoj zelenoj agendi i u planu je izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast - rekao je Siniša Mali i istakao značaj unapređenja poslovnog okruženja, kao i sprovođenje odlučnih mera za suzbijanje sive ekonomije.

Saradnja sa MMF-om nam, dodao je, daje dodatni kredibilitet u međunarodnoj finansijskoj javnosti i njihova pomoć i saveti su za nas značajni, posebno u ovim, za ceo svet, teškim vremenima, jer želimo da održimo i unapredimo nivo privredne aktivnosti, a što dalje vodi ka poboljšanju životnog standarda građana Srbije.

Ministar Mali je istakao i dobre ekonomske rezultate Republike Srbije u prethodnom periodu, uprkos pandemiji korona virusa. On je naveo da je Srbija u prvom kvartalu ostvarila rast BDP od 1,7 odsto, a da u drugom kvartalu očekujemo rast između 12 i 15 odsto.

- Imajući u vidu tekuća kretanja, za ovu godinu možemo očekivati rast i od čak 7% i ponovo jedan od najboljih rezultata u Evropi. Podatak koji posebno ohrabruje jeste da smo u prvih šest meseci ove godine imali 1,72 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je 19 odsto više nego prošle godine - naveo je ministar Mali.

Novi program saradnje Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument - PCI) trajaće od juna 2021. do kraja 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?