ŠOLAK PREZADUŽEN, VIŠE NE MOŽE DA DOĐE DO KREDITA: Šta se krije iza agresivnih napada medija "Junajted grupe" na državu i "Telekom"

E. R.

24. 07. 2021. u 10:00

TAJNA žestoke kampanje medija koji rade pod kapom "Junajted grupe", kontroverznog biznismena Dragana Šolaka, protiv "Telekoma Srbija", kako "Novosti" nezvanično saznaju, krije se u ogromnim ekonomskim problemima u kojoj se ova kompanija nalazi.

ШОЛАК ПРЕЗАДУЖЕН, ВИШЕ НЕ МОЖЕ ДА ДОЂЕ ДО КРЕДИТА: Шта се крије иза агресивних напада медија Јунајтед групе на државу и Телеком

Arhiva

Na pragu su gubitka kreditne sposobnosti, u problemu su sa vraćanjem postojećih zajmova, a nova zaduženja kroz bankovne zajmove samo su misaona imenica, pa je ulazak u nove investicije nemoguć!

Trenutni dugovi Šolakove kompanije su astronomski i iznose čak 3,3 milijarde evra! Velika je verovatnoća da će do kraja godine doći do povećanja na minimum četiri milijarde! Dramatična situacija se očekuje 2024. godine, kada na naplatu pristiže prva emisija obveznica od 525 miliona evra. Ukoliko ne budu imali taj ogroman novac idu u stečaj ili će firma biti prodata, i to za mizerne pare, jer više ne mogu da se zadužuju na tržištu kapitala.

Čak i ako nađu te pare, već 2025. sledi debakl sa novih 550 miliona evra koji dospevaju na naplatu, kada se može očekivati totalna propast "Junajted grupe". Za dve godine moraju da plate milijardu i pedeset miliona evra!

Ovo su pokazatelji na osnovu zvaničnih finansijskih izveštaja, u koje smo imali uvid. I upravo sve ovo je objašnjenje potpuno neprimerene kampanje Šolakovih medija, novinara i "stručnjaka", protiv "Telekoma Srbija", koja kulminira ovih dana kada je Sport klub izgubio prava na emitovanje engleske Premijer lige i to u korist "Telekomovog" kanala Arena sport!

Međutim, čak i ovi katastrofalni podaci o prezaduženosti "Junajted grupe" nisu sve! Naprotiv. Na kraju 2020. godine ova medijska hobotnica je na takozvanom konsolidovanom nivou beležila gubitak od 73 miliona evra, a već u prvom kvartalu ove godine napravila je minus od 10 miliona evra.

Da će teško do pozajmica svedoči formula da neto bankarski dug kroz EBITDA "Junajted grupe" zvanično na kraju 2020. iznosi 6.9 - a sve preko 5 se smatra katastrofalnim stanjem! Na primer, "neto bankarski dug kroz EBITDA" kod "Telekoma", glavnog konkurenta i glavnoj meti Šolaka, je 2.8.

UTROSTRUČILI KORISNIKE

"TELEKOM Srbija" je za poslednje tri godine čak trostruko uvećao broj korisnika multimedije, a posle kupovine prava na englesku Premijer ligu, čime će na kanalima Arena sport biti objedinjene najbolje fudbalske lige, kao i NBA, očekuje se novo višestruko povećanje broja korisnika na nivou cele bivše Jugoslavije.

- U svih šest zemalja sa prostora eks-Ju neće postojati domaćinstvo koje neće hteti da ima Arenu sport, što direktno kao korisnici "Telekoma", što preko nacionalnih operatera, što preko naše aplikacije "Arena klaud" - kazao je Vladimir Lučić, generalni direktor "Telekoma" za Pink i naglasio da će ova kompanija od sporta imati prihod od 1,2 milijarde evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati